Buitenland

Regen remt hulpverlening Birma

Hulporganisaties waarschuwen dat er in Birma duizenden mensen kunnen overlijden als het militaire regime van het land niet spoedig meer hulp toelaat. Donderdag werd het geteisterde gebied getroffen door hevige regenbuien, die de verspreiding van hulpgoederen aan de 2,5 miljoen gedupeerden ernstig ontregelde.

Buitenlandredactie
15 May 2008 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:50
KUNYANGON – Zijn woonplaats Kunyangon, ten zuiden van Rangoon, werd vorige week zwaar getroffen door de cycloon Nargis, maar het leven voor een Birmees jongetje gaat gewoon door. Foto EPA
KUNYANGON – Zijn woonplaats Kunyangon, ten zuiden van Rangoon, werd vorige week zwaar getroffen door de cycloon Nargis, maar het leven voor een Birmees jongetje gaat gewoon door. Foto EPA

Shantha Bloemen van Unicef zei zich ernstige zorgen te maken dat de situatie aanzienlijk zal verslechteren als de huidige weersomstandigheden enkele dagen aanhouden.De militaire leiders in Birma hebben het gebied dat is getroffen door de cycloon Nargis verder afgesloten van de buitenwereld, ondanks dringende internationale oproepen om buitenlandse hulp toe te laten. Een VN-functionaris meldde dat het Birmese leger meer controleposten heeft ingericht om te verhinderen dat hulpverleners het rampgebied ingaan. „Er is absoluut geen vooruitgang om buitenlandse experts in het veld te krijgen”, zei Chris Kaye, hoofd van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP), woensdag tegenover de BBC.

Het officiële dodental door de natuurramp, die anderhalve week geleden vooral de Irrawaddydelta in het zuiden van het land trof, is woensdag opgelopen tot zeker 38.000. Bijna 28.000 Birmezen worden nog vermist. De VN schatten dat er zeker 100.000 doden zijn gevallen. Het Rode Kruis denkt dat maximaal 128.000 mensen zijn omgekomen. De vrees bestaat dat nog veel meer mensen zullen sterven als hulp niet snel de circa 1,5 miljoen getroffenen bereikt.

De militaire machthebbers geven nog altijd slechts sporadisch visa uit aan buitenlandse hulpverleners en deskundigen. Zij worden bovendien geweerd uit de zwaarst getroffen gebieden, zoals de Irrawaddydelta, en mogen alleen de bevolking van Rangoon, de grootste stad van het land, van hulp voorzien. Wel gaf Birma woensdag een team van 160 Aziatische hulpverleners toestemming om het land binnen te komen, maar het is nog niet duidelijk of zij naar de deltaregio mogen reizen. VN-chef John Holmes verwelkomde dat besluit, maar eiste tevens dat Birma het gehele gebied volledig openstelt voor buitenlandse hulpverleners.

Medewerkers van World Vision Birma hebben, in tegenstelling tot andere organisaties, wel toegang tot het rampgebied. Gewapend met een persoonlijke brief van een Birmese generaal weten zij langs de blokkades te komen, meldde directeur World Vision Australië, Tim Costello, woensdag.

Ondanks de toegangsmogelijkheden voor de hulporganisatie blijven de omstandigheden „onacceptabel en frustrerend”, aldus Costello. Volgens hem is het aantal mensen met malaria, dysenterie, knokkelkoorts en huidinfecties „enorm gestegen” en blijft het toenemen.

De VN waarschuwden woensdag verder voor ernstige voedseltekorten als boeren in het rampgebied in de komende negentig dagen niet weer aan de slag kunnen. De boeren moeten rijst planten voordat het tropische regenseizoen begint, om hun volgende oogst veilig te stellen, zo waarschuwen voedseldeskundigen van de VN. De Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) van de VN in Rome meldde woensdag dat volgens schattingen van het Birmese ministerie van Landbouw 1,6 miljoen hectare rijstvelden is beschadigd bij de ramp die het land op 3 mei trof. Door de cycloon Nargis zagen honderdduizenden boeren zich genoodzaakt hun overstroomde landbouwgronden te verlaten, vooral in de Irrawaddydelta.

„Als we niet kunnen planten voordat het regenseizoen begint, krijgen we te maken met ernstige tekorten aan rijst in het land”, zei Leon Gouws, FAO vertegenwoordiger in Birma.

Volgens Gouws zijn veel van de rijstvelden overstroomd door zout water. Tweehonderdduizend waterbuffels en ander vee zijn verdronken en vele boerengemeenschappen zijn volledig verwoest.

Het ministerie van Landbouw schat dat er 157 miljoen euro nodig is voor het herstel van de rijstvelden, die 65 procent van de totale rijstoogst van het land leveren. Van dat bedrag moet ook 50.000 ton rijstzaad worden gekocht, waaronder 6000 ton van een soort die resistent is tegen zout water, zei Gouws.

In Rangoon, de grootste stad van Birma, zijn de prijzen van rijst met 50 procent gestegen. Gouws verwacht dat de prijsstijgingen zullen doorzetten – vooral wanneer Birma zich gedwongen zal zien rijst te importeren.

De premier van Thailand Samak Sundarevej probeerde woensdag in Birma zijn Birmese collega, waarnemend premier luitenant generaal Thein Sein, te overreden meer buitenlandse hulp toe te laten. De poging was tevergeefs. Samak zei dat Thein hem had gezegd dat Birma „zelf zijn problemen kan oplossen.”

Eurocommissaris Louis Michel van Humanitaire Zaken kwam woensdag in Birma aan. Ook hij gaat proberen om de militaire junta te bewegen het land open te stellen voor internationale hulpverlening. Michel hoopt dat hij in staat wordt gesteld het rampgebied in de delta van de rivier de Irrawaddy te bezoeken.

De Britse premier Gordon Brown heeft woensdag gezegd dat hij VN chef Ban Ki Moon heeft gevraagd om snel topoverleg over de ramp in Birma te houden. Brown vroeg Ban ook om naar Birma te gaan. Verscheidene Europese landen –waaronder woensdag Nederland– hebben gesuggereerd dat het regime desnoods gedwongen moet worden hulp te aanvaarden.

De bevolking van Birma heeft volgens staatsmedia in een referendum ingestemd met een nieuwe grondwet. De opkomst voor de volksraadpleging in het autoritair geregeerde land zou 99 procent zijn. Staatsmedia in het Aziatische land meldden donderdag dat 92,4 procent van de stemmers akkoord ging met door de junta bepleite nieuwe constitutie. Het referendum werd afgelopen weekeinde gehouden. De junta van Birma stelt dat het met de nieuwe grondwet de weg wil vrijmaken voor democratische verkiezingen in 2010. Maar volgens de Nationale Liga voor Democratie van oppositieleidster Aung San Suu Kyi aast het militaire bewind met de grondwetswijziging juist op het versterken van zijn positie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer