Economie

Boodschap voor kleine boer en grote jongen

Pueblos en Acción Communitaria (PAC) heet de Nicaraguaanse organisatie in het Spaans, Dorpen in Actie is de beste Nederlandse vertaling. Pérez (46) is de bevlogen directeur van PAC. „In Nicaragua helpt ondernemen beter tegen armoede dan het ontwikkelingsgeld dat het land jarenlang kreeg.”

14 May 2008 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 05:50
PÉREZ ...bespreken van rentmeesterschap en drinkgedrag... Foto Niek Stam
PÉREZ ...bespreken van rentmeesterschap en drinkgedrag... Foto Niek Stam

Nicaragua, gelegen in Centraal-Amerika, is na Haïti het armste land van het westelijk halfrond. De helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens van 1 dollar per dag. Armoedebestrijding is geen overbodige luxe.Pérez houdt morgen met ondernemer Edwin Lazo een speech over het werk van PAC op een symposium over duurzaam ondernemen en armoedebestrijding dat is georganiseerd door het Business Platform van de stichting Woord en Daad.

PAC, dat sinds 2004 samenwerkt met Woord en Daad, was oorspronkelijk een traditionele ontwikkelingsorganisatie die zich richtte op de agrarische sector.

In 2003 besloot PAC zelf een inkomen te gaan genereren om aan zijn doelstellingen te kunnen voldoen. Pérez: „Naast technische assistentie gingen we aan startende bedrijven ook financiële hulp bieden. We deden dit vooral door microkrediet te verstrekken.”

Productieketen
PAC startte in 2006 met het opzetten en versterken van hele productieketens tussen boer en consument om de inkomenssituatie van spelers in die keten te verbeteren. „We assisteren in productie, handel en management”, zegt Pérez. Inmiddels heeft PAC 6 miljoen dollar (3,9 miljoen euro) aan kredieten uitstaan en honderd mensen in dienst. In totaal zijn 1200 boeren bij de Nicaraguaanse organisatie aangesloten; meer dan 5000 families maken gebruik van zijn diensten.

Pérez: „Met Woord en Daad zijn we een programma gestart voor het midden- en kleinbedrijf op het platteland. Ook hebben we contact met het Business Platform, dat kennis en middelen van Nederlandse ondernemers inzet voor collega’s in ontwikkelingslanden. We willen investeringen aantrekken om zo beter de armoede in Nicaragua te kunnen bestrijden.”

PAC is vooral sterk in de productie van koffie, wortel- en knolgewassen, zegt Pérez. „Boeren die zijn aangesloten bij PAC leveren koffie aan de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Ze zijn er 20 procent in inkomen op vooruit gegaan en staan nu veel steviger in de markt. In totaal exporteerde PAC twintig containers met elk 18 ton koffie gedurende de afgelopen oogst.”

Ook over de productie van wortel- en knolgewassen als cassava is Pérez enthousiast. „We exporteren vooral naar Florida en kunnen concurreren met producten uit China, die wel goedkoper zijn maar minder van kwaliteit.”

Pérez twijfelt er niet aan of de aanpak van PAC de armoede daadwerkelijk terugdringt en het leven verbetert. „We zijn gericht op kleine boeren en ondernemers. Op het moment dat ze participeren binnen PAC produceren ze op een milieuvriendelijker manier.” In Nicaragua is dat niet de normale gang van zaken, licht Lazo toe „Veel gifstoffen werden gebruikt, die eigenlijk verboden zijn.”

Ook het aantal banen neemt toe, zegt Pérez. „Een eigenaar van een koffieboerderij zag het aantal werknemers op zijn bedrijf toenemen van drie tot vijf. Daarnaast begon hij voor PAC met het opkopen van knolgewassen. Gemiddeld over het hele jaar biedt hij daarin werk aan tien tot vijftien mensen.”

Armoedegrens
Hoeveel mensen precies door het werk van PAC boven de armoedegrens zijn uitgekomen, kan Pérez niet zeggen. Met een voorbeeld maakt hij duidelijk dat het werk van zijn organisatie wel verschil maakt: „Bij het exportbedrijf van een van de knolgewassen werken nu vijftig mensen die eerst werkeloos waren. Nu verdienen ze meer dan het minimumloon, dat veel hoger ligt dan 1 dollar per dag. In Nicaragua helpt ondernemen beter tegen armoede dan de ontwikkelingshulp die het land lang kreeg.”

PAC wordt geïnspireerd door christelijke principes. Pérez: „Rentmeesterschap, dienstbaarheid en persoonlijke groei zijn voor ons belangrijke principes. Christelijke waarden zijn de motor geweest om de organisatie op te bouwen.”

Doordat we onze christelijke principes uitstralen, krijgen boeren vertrouwen in ons, aldus Pérez. „Ze krijgen hoop om uit hun armoede te komen. Samenwerking en solidariteit staan centraal. God zegent, beschermt en leidt PAC.” Ondernemer Lazo: „PAC bestrijdt niet alleen economische armoede, maar wil ook een bijdrage leveren aan de oplossing van sociale problemen in Nicaragua; PAC richt zich op de hele familie.”

Christelijke waarden schuiven we niet onder stoelen of banken tijdens het werk, zegt Pérez. „Met boeren spreken we over rentmeesterschap, maar ook over drink- en rookgedrag. We geven aan dat geld verdienen en het vervolgens verkeerd uitgeven uiteindelijk geen resultaat heeft. Een kleine boer en een grote investeerder moeten weten van de drijfveren van de PAC.”

Dit is het eerste deel van een tweeluik over duurzaam ondernemen en armoedebestrijding. Vrijdag deel 2.

Zie ook zakendoenzakendelen.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer