Een park vol kleurige steentjes
In het Deense Billund is het dit jaar dubbel feest. Vijftig jaar geleden rolde het eerste legosteentje van de band; tien jaar later opende Legoland zijn deuren. Alleen al voor het onderdeel Miniland gebruikten de bouwers van het themapark 20 miljoen kleurige steentjes. Een greep uit de 55 activiteiten die Legoland biedt.
De oudste
Pal achter de ingang van Legoland ligt het oudste gedeelte van het park: Miniland. De link met Madurodam is snel gemaakt. Met het grote verschil dat Miniland is gemaakt van 20 miljoen legosteentjes. Liefhebbers van modelbouw halen hier hun hart op. Op een luchthaven taxiën vliegtuigen heen en weer. Een reus van Singapore Airlines wacht geduldig tot hij mag vertrekken. Iets verderop wandelen bezoekers langs een groot aantal landen. Uiteraard is Denemarken vertegenwoordigd. Onder meer de winterresidentie -Amaliënborg- van de koninklijke familie en de havens van Kopenhagen zijn twintig keer zo klein als in het echt te bewonderen. Ook Hollandse molens, geel met blauwe NS-treinen en ophaalbruggetjes ontbreken niet. Een enkele minuut verder liggen Japan, de Verenigde Staten en Noorwegen aan de voeten van de bezoekers. De lampjes, bewegende bouwwerken en geluidseffecten maken Miniland tot een van de mooiste attracties van Legoland.De hoogste
Vlak bij het oudste onderdeel van het themapark is de hoogste attractie te vinden: Legotop. Een 36 meter hoge ’Euromast’. De rij voor de lift groeit snel. De tien minuten wachttijd volgens het bordje aan het begin van de rij zijn dan ook erg optimistisch. Toch loont wachten. De lift -uiteraard in de legokleuren rood, blauw, geel en groen- draait tijdens het stijgen en dalen langzaam rond. Vanaf de eveneens felgekleurde stoelen hebben bezoekers een mooi uitzicht over het hele -acht voetbalvelden grote- park. Ook de start- en landingsbanen van het naastgelegen vliegveld van Billund zijn vanuit de lift goed te zien. Schuin boven Legotop stijgt een felblauwe vogel van de KLM op. Zonder Legoland -jaarlijks goed voor zo’n 1,5 miljoen bezoekers- en de fabriek waarin de kleurige blokjes worden gemaakt, zou de tweede luchthaven van Denemarken moeilijk rond kunnen komen.
De spannendste
Spannend voor kinderen: in een bootje tussen haaien en langs piraten varen. Drie grijze rugvinnen en staarten steken boven het water uit. Gelukkig draaien de haaien steeds exact hetzelfde rondje. En ook de boze piraten en krijsende papegaaien komen niet van hun plaats. Net achter een rots ligt een krokodil in de zon te slapen. Schijn bedriegt. Op het moment dat de boot nadert, klapt het beest een reusachtige bek gevuld met witte legokiezen open. De speurtocht naar de schat voert door een donkere tunnel. Een kanonschot klinkt. Eindelijk: aan het eind van de grot ligt de schat… van lego.
De natste
Een nat pak halen is in Legoland niet moeilijk. Het piratenschip van kapitein Roodbaard biedt allerlei wateractiviteiten, bedoeld voor kinderen in zwemkleding. Glijden van een waterglijbaan, spuitende kanonnen en krokodillen zorgen bij warm weer voor verkoeling. Ook leuk is een tochtje met een schip. Vanaf het water kunnen de opvarenden voorbijgangers op nattigheid trakteren. Maar wie kaatst kan de bal verwachten. Geschrokken duiken de piraten -in regenpak- in elkaar als mensen vanaf de wal met waterkanonnen raak schieten. De hedendaagse rovers zijn vast niet zo dapper als die van vroeger. Jammer dat op verschillende plaatsen de afbeelding van een doodskop prominent aanwezig is.
De leukste
Misschien wel de leukste gezinsactiviteit is het blussen van een ’brand’. Zodra de sirene gaat, springen acht teams ieder in hun eigen brandweerauto. Al pompend rijden ze zo snel mogelijk naar de brand. Wie zijn er fanatieker? De vaders of de kinderen? De ouders doen in ieder geval niet voor hun kroost onder. Het team dat als eerste de brand heeft geblust, wint.
Niet alle activiteiten in het park zijn overigens even zinnig en leuk. De achtbanen -alleen toegankelijk voor personen langer dan 1,20 meter en niet geschikt voor mensen met hartklachten en zwangere vrouwen- zijn wel erg goed vertegenwoordigd. Met lego hebben de wilde ritten in ieder geval niets te maken. Buiten kijf blijft echter dat er in Legoland met name voor kinderen veel activiteiten zijn die wel leuk zijn. Voor de allerkleinsten is Duplo Land een echte aanrader. Op 500 vierkante meter kunnen ze terecht in onder meer een boerderij, politiebureau en een ziekenhuis. Kinderen van 7 tot 13 jaar kunnen in het verkeersdorp hun rijbewijs voor een elektrische auto halen. Voor deze activiteit moeten ouders per kind overigens 30 kroon (zo’n 4 euro) neertellen. Met toegangsprijzen van 29 euro voor kinderen en 32 euro voor volwassenen zou dat niet nodig moeten zijn.
Verspreid in het park staan bakken en tafels gevuld met grote stenen. Ze lokken de bezoekers uit tot het bouwen van hun meesterwerk. Terwijl er voor alle andere attracties in het park op drukke dagen minstens een kwartier wachttijd moet worden uitgetrokken, is het bij de bouwtafels opvallend rustig. Vreemd, want schuilt niet juist in het spelen met de kleurige blokjes de meeste legopret?
Meer informatie: www.legoland.dk en www.visitdenmark.nl.
Van hout naar plastic
Het gezegde ”Schoenmaker, hou je bij je leest” ging niet op voor Ole Kirk Christiansen. Tijdens de wereldwijde crisis in 1932 zocht de Deense kleermaker naar een andere bron van inkomsten. Hij besloot houten speelgoed te produceren. Vijftien jaar later kreeg hij dankzij een Britse zakenman plastic materiaal onder ogen. Na veel denkwerk kwam Christiansen -opa van de huidige directeur- met stapelbare blokjes van plastic. Sinds de introductie in 1958 zijn er meer dan 400 miljard steentjes verkocht.
Blokjes in cijfers
- Dit jaar spelen meer dan 400 miljoen kinderen én volwassenen met lego.
- Om de maan te bereiken, heb je 40 miljard legostenen nodig.
- Elke seconde worden er wereldwijd zeven legosets verkocht.
- Speelgoed van LEGO is te koop in meer dan 130 landen.
- Per uur maakt LEGO 2 miljoen stenen. Dat betekent dat er per minuut 33.824 en per seconde 564 steentjes worden geproduceerd.
- Het plastic wordt tijdens het productieproces verhit tot een temperatuur van 232 graden Celsius.
- Jaarlijks besteden kinderen wereldwijd 5 biljoen uur aan het spelen met het kleurige speelgoed.
- Als de verkochte legodozen per jaar opgestapeld zouden worden op een voetbalveld, zou de toren 77,8 meter hoog worden.
- Gemiddeld beschikt elke persoon op aarde over 62 legostenen.
Bron: LEGO