VN: Houding junta Birma ongekend
Birma accepteert wel buitenlandse hulp, maar laat geen buitenlandse hulpverleners toe om slachtoffers van de cycloon Nargis te helpen. Dat heeft de junta van het land vandaag laten weten.

De Verenigde Naties haalden fel uit naar de militaire machthebbers en noemden hun weigering om hulpverleners toe te laten „ongekend in de geschiedenis van de humanitaire hulpverlening.” Een hulpvlucht werd gisteren na in Rangoon te zijn geland, teruggestuurd, omdat het toestel een reddingsteam aan boord had dat geen toestemming had om naar het land te komen, zo meldde de junta. Het ging waarschijnlijk om een VN vlucht.Democratische activisten, boeddhistische monniken en verbannen studentenleiders hebben vandaag de wereld aangespoord noodhulp te bieden, zonder te wachten op goedkeuring van de autoriteiten. „Steeds meer mensen lopen het gevaar te sterven doordat de junta er niet in slaagt de lichamen snel te bergen. Ook is er een gebrek aan drinkwater en voedsel en liggen dodelijke ziekten op de loer”, laten de betrokken groeperingen weten.
Westerse hulpverleners moeten minimaal vier dagen wachten op visa, doordat de ambassade van Birma in Bangkok vandaag is gesloten wegens een lokale feestdag en pas maandag weer opengaat. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is Birma nog niet klaar om internationale hulp voor slachtoffers op grote schaal te accepteren.
Het officiële dodental van de cycloon, die vorige week zaterdag in het hele zuiden van het land grote verwoestingen aanrichtte, staat op 62.000. Volgens zegslieden heeft de orkaan een grotere impact op het land dan de tsunami in 2004 had op andere landen in de regio. Honderdduizenden burgers wachten op hulp. Volgens steeds meer hulpverleners en deskundigen is een uiteindelijk dodental van meer dan 100.000 zeer waarschijnlijk. In sommige steden in het zuiden is meer dan 95 procent van de huizen verwoest.
De Britse en de Franse ministers van Buitenlandse zaken, David Miliband en Bernard Kouchner, riepen de Birmese militaire gezaghebbers gisteren op om alle restricties ten aanzien van de distributie van hulp onmiddellijk op te heffen. Het Amerikaanse leger, dat toevallig met schepen en duizenden manschappen in de Golf van Thailand aanwezig is vanwege een internationale oefening voor humanitaire missies, heeft hulp aangeboden. De Thaise premier heeft voorgesteld om namens de VS met het regime te onderhandelen. Ook China, dat op goede voet staat met Birma, heeft het land opgeroepen de internationale gemeenschap te betrekken bij de hulpverlening.
De partij van oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft het militaire regime vandaag opgeroepen het voor morgen geplande referendum over een nieuwe grondwet uit te stellen. De junta is van plan de volksraadpleging toch door te zetten, behalve in de meest zwaargetroffen gebieden. De oppositie is tegen de grondwet, maar heeft nauwelijks kans gekregen om campagne te voeren. Het document zou de macht van de legerleiders op lange termijn alleen maar vergroten, oordeelt de oppositie.