Buitenland

Dodental Birma naar zeker 22.000

In Birma is het dodental als gevolg van de verwoestende cycloon Nargis dinsdag gestegen tot zeker 22.000. Het aantal daklozen wordt geschat op 1 miljoen. Intussen groeit de kritiek op de junta van het land, omdat de militairen onvoldoende zouden meewerken bij de hulpverlening.

Buitenlandredactie
7 May 2008 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 05:49
In Birma is het dodental als gevolg van de verwoestende cycloon Nargis dinsdag gestegen tot zeker 22.000. Foto EPA
In Birma is het dodental als gevolg van de verwoestende cycloon Nargis dinsdag gestegen tot zeker 22.000. Foto EPA

Het aantal doden zal vermoedelijk nog verder omhooggaan, want de staatsradio berichtte dat behalve de 22.464 doden nog eens 41.054 mensen worden vermist. Bijna alle doden vielen in de delta van de Irrawadyrivier. Zo stierven in Bogalay alleen al 10.000 mensen. De stad is voor 95 procent verwoest en 190.000 inwoners zijn dakloos.De cycloon raasde in de nacht van vrijdag op zaterdag over het zuiden van Birma. De situatie daar wordt omschreven als vreselijk.

Een journalist van CNN zei hier over een lengte van 30 kilometer alleen maar verwoeste huizen te zien. Een verslaggeefster van de Britse omroep BBC verklaarde „overal lichamen te zien, de straten liggen vol.” Volgens haar is in de Irrawadydelta ongeveer 95 procent van de huizen volledig verwoest.

Minister Maung Maung Swe, die belast is met de hulpverlening aan het getroffen gebied, zei dat de meeste doden vielen door een vloedgolf en niet door de storm. „De golf was tot 3,5 meter hoog en verwoestte en overstroomde de helft van de huizen in laaggelegen dorpen.”

De hulpverlening komt zeer moeizaam op gang door onder meer de geringe medewerking van het generaalsregime. De respons wordt omschreven als langzaam en ontoereikend. Volgens Chris Kaye van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties moet de regering van Birma op korte termijn veel meer gaan samenwerken met de hulporganisaties om de slachtoffers in het zuiden snel te kunnen bereiken.

De Wereldgezondheidsorganisatie zei dinsdag grote zorgen te hebben over de gezondheidssituatie in het land. De WHO vreest dat steekmuggen, vervuild water en het ontbreken van sanitaire voorzieningen epidemieën zullen veroorzaken.

De WHO vreest voor malaria, cholera, dysenterie en diarree. Er wordt daarnaast rekening gehouden met gewonden door instortingen, omgevallen bomen en dergelijke.

De organisatie wachtte dinsdag op toestemming van de Birmese junta voor het zenden van medische teams, zei woordvoerster Vismita Gupta-Smith in New Delhi. De WHO rangschikte Birma in 2000 op de een na laagste plaats in een landenlijst van wat de kwaliteit van de gezondheidszorg betreft. Alleen Sierra Leone scoorde slechter.

De Amerikaanse president George Bush riep de machthebbers van Birma dinsdag op hun land open te stellen voor Amerikaanse hulp. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken vindt het „schandalig” dat het regime weigert hulpverleningsorganisaties, die klaarstaan aan de grens, toe te laten tot het land.

De junta heeft gezegd hulp uit het buitenland te accepteren, maar in het verleden heeft het regime de vrijheid van buitenlandse hulpverleners altijd sterk aan banden gelegd. De autoriteiten willen ook nu niet de toegang tot het land versoepelen. Zo meldden de VN dat haar hulpverleners nog steeds wachten op visa.

De Indiase meteorologische dienst (IMD) meldde dat het Birma 48 uur voordat de cycloon zou toeslaan, heeft gewaarschuwd. Volgens een zegsman van de IMD had Birma daardoor voldoende tijd om maatregelen te nemen.

Uit vrijgegeven satellietbeelden van de VN blijkt dat de schade zich vooral concentreert in een gebied van 30.000 vierkante kilometer langs de Andaman Zee en de kustlijn langs de Golf van Martaban. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN heeft de storm belangrijke rijstgebieden zwaar getroffen. De rijstvelden zijn met zout water overstroomd. De vrees bestaat nu dat Birma zichzelf niet langer kan onderhouden en dat beloftes om rijst te leveren aan Sri Lanka en Bangladesh niet kunnen worden nagekomen.


Zware stormen met veel doden

2007: De cycloon Sidr doodt 4400 mensen in Bangladesh.
2005: In de Verenigde Staten vallen zeker 1800 doden door orkaan Katrina.
1999: Door een cycloon komen in het oosten van India zeker 10.000 mensen om.
1998: In Midden Amerika vallen zeker 11.000 doden door orkaan Mitch.
1991: Door de tyfoon Thelma vallen op de Filipijnen zeker 6000 doden.
1991: In Bangladesh komen 138.000 mensen om door een cycloon.

Meer over
Birma
Cycloon

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer