Microsoft ziet af van bod op Yahoo
Microsoft laat het overnamebod op Yahoo varen. Dat is het resultaat van een bijeenkomst van zaterdag, waarbij Yahootopman Jerry Yang z’n Microsoftcollega Steve Ballmer liet weten dat diens aanbod op Yahoo te laag was.
Begin februari bood Ballmer 31 dollar voor elk aandeel Yahoo. Dat was 60 procent boven de toen geldende marktwaarde en betekende een overnamebedrag van 44,6 miljard dollar (29 miljard euro).Yahoo verzette zich en Ballmer bood vrijdag 33 dollar per aandeel Yahoo, dat na het overnamebod fors was gestegen. Maar volgens Yang „onderschatte” Ballmer de marktwaarde van Yahoo nog steeds. Hij eiste minstens 37 dollar per aandeel Yahoo. Dat was Ballmer te gortig en hij liet weten niet meer geïnteresseerd te zijn.
„Er rijzen hier twee vragen. Waarom deed Microsoft niet direct een beroep op de aandeelhouders van Yahoo met voorbijgaan van de leiding van dat bedrijf en waarom blies Yang zo hoog van de toren terwijl de recente geschiedenis van het Yahoo-aandeel zijn vraagprijs in geen enkel opzicht rechtvaardigt?” aldus analist Scott Kessler van het financieel instituut Standard & Poor’s.
De strijd om Yahoo markeert volgens deskundigen een interessante ontwikkeling in de computer-annex internetontwikkeling. „IBM werd in de jaren tachtig en negentig verdrongen van de eerste plaats door Microsoft, dat software ontwikkelde voor de personal computer, die de grote mainframes van het IBM-tijdperk verdrong. Nu breekt de tijd van de internetdominantie aan, die Microsoft te laat heeft zien aankomen. Google ligt daar mijlen voor en Microsoft hoopte de achterstand in te halen door overname van Yahoo. Het wordt interessant om te zien hoe deze strijd nu verdergaat”, aldus Mitchell Kapor, die de open webbrowser Firefox ontwikkelde.
Door bundeling van eigen producten wist Microsoft jaren geleden concurrenten uit te schakelen, maar die strategie leidde zowel in de VS als in Europa tot kostbare antitrustprocessen. „Dat heeft Microsoft voorzichtiger gemaakt. Een voorzichtigheid die misschien ook het gevolg is van de overdracht van de dagelijkse leiding van Microsoft van (mede)-oprichter Bill Gates aan Steve Ballmer. Hoe het ook zij, Ballmer zal nu iets anders moeten bedenken om de achterstand op Google in te halen en dat wordt niet eenvoudig”, meent Kessler.
Hij verwacht dat Jerry Yang ook „een en ander heeft uit te leggen aan zijn aandeelhouders.” Die werden namelijk geconfronteerd met een aantrekkelijke prijs voor hun aandelen die ver uitging boven de marktwaarde. Waarom heeft Yang dat afgewezen? Speelden hierbij ego of strategische overwegingen een beslissende rol ? Yang heeft z’n aandeelhouders een nieuwe strategie beloofd, maar tot nu toe is daarvan nog weinig te merken.
„Misschien kan Yang z’n aandeelhouders overtuigen, maar het is op termijn ook mogelijk dat zij hem onderuithalen. Dat zullen wij de komende weken weten”, verwacht Kessler. Wordt vervolgd.