Religie staat centraal bij Gay Pride Amsterdam
Religie is het thema van de jaarlijkse homomanifestatie Gay Pride in Amsterdam. Dit maakte Gay Business Amsterdam (GBA), een van de organisatoren van het evenement, vrijdag bekend.
Het motto van de Gay Pride, die van 28 juli tot en met 3 augustus wordt gehouden, is ”Geloof, hoop en liefde”.Volgens GBA bestaat er in het christendom en de islam vaak een gespannen relatie met homoseksualiteit. „De afgelopen dagen hebben moslimjongeren in Amsterdam opnieuw homo’s belaagd. Het afgelopen jaar botsten christenen en homoseksuelen regelmatig over onder andere trouwambtenaren die weigeren homoseksuelen te trouwen, homoseksuele predikanten en deelname van homoseksuelen aan het avondmaal”, zegt woordvoerder Siep de Haan.
Met het evenement wil de organisatie homoseksualiteit bespreekbaar maken in religieuze kring. „Veel islamitische en strengchristelijke scholen geven geen voorlichting over dit thema. Wij vinden het belangrijk dat religieuze jongeren begrip krijgen voor homo’s. Daarom zijn we bij de organisatie van Gay Pride nadrukkelijk op zoek naar wat ons bindt en niet naar wat ons scheidt”, aldus De Haan.
Op het programma staan onder andere een lezing over homoseksualiteit en religie in de literatuur, een „evangelische roze kerkviering” bij een oecumenische geloofsgemeenschap, een joodse dienst in een synagoge en een bezoek aan een moskee. Ook treden gospelkoren op. Organisaties voor christenhomo’s hebben de mogelijkheid zich te presenteren op een informatiemarkt op het Rembrandtplein.
De organisatoren van Gay Pride roepen religieuze organisaties ertoe op deel te nemen aan de grachtenparade op zaterdag 2 augustus. De Haan: „Zo veel mogelijk bezoekers moeten in aanraking worden gebracht met het thema religie, zodat wederzijds begrip wordt bevorderd.”
Op dit moment heeft GBA nog geen aanmeldingen van christelijke organisaties. RefoAnders, een belangenorganisatie voor christenhomo’s, beraadt zich nog op een reactie, liet woordvoerder Johan Quist vrijdag weten. Vorig jaar zag de organisatie op het laatste moment af van deelname aan de homovaartocht, vanwege negatieve reacties uit de eigen achterban en uit de homoscene.
Directeur Henk van Rhee van de stichting Tot Heil des Volks riep er vorig jaar al toe op om met een eigen bootje mee te varen op de Gay Pride. Of de stichting dit jaar deelneemt aan de parade is niet bekend. Van Rhee was vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.
Minister Plasterk van homo-emancipatie vaart dit jaar voor de tweede keer mee tijdens de grachtenparade.