Buitenland

Supergedelegeerde loopt over naar Obama

Democratisch presidentskandidaat in spe Hillary Clinton verloor donderdag de steun van Joe Andrew, oud-voorzitter van de Amerikaanse Democratische Partij. Wie Clinton steunt als presidentskandidaat, steunt voortzetting „van de oude negatieve manier van politiek bedrijven die Barack Obama afwijst”, aldus Andrew.

Van onze correspondent
2 May 2008 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:48
Supergedelegeerde loopt over naar Obama. Foto EPA
Supergedelegeerde loopt over naar Obama. Foto EPA

Andrew steunde aanvankelijk Clinton, maar haar negatieve manier van campagne voeren en haar persoonlijke aanvallen op Obama in plaats van op zijn politieke programma brachten hem tot andere gedachten. Z’n overstap was donderdag slecht nieuws voor Clinton, want Andrew behoort tot de bijna 800 supergedelegeerden. Dat zijn partijbonzen die naast de gewone gedelegeerden stemrecht hebben tijdens de Democratische Partijconventie komende zomer.Clinton ligt in aantal afgevaardigden achter op Obama, maar zij hoopt dat de controverse rond dominee Jeremiah Wright -Obama’s voormalige geestelijk vader- veel supergedelegeerden ervan overtuigt dat zij de beste kandidaat is. Naast Andrew schaarden zich donderdag nog vier andere supergedelegeerden achter Obama, terwijl Clinton de steun van vier supergedelegeerden kreeg. Daarmee is haar aanvankelijk indrukwekkende voorsprong in het aantal superafgevaardigden geslonken tot precies twintig.

In totaal ligt Obama nog steeds voor in het aantal gedelegeerden (1736 tegen 1602), maar de Wrightcontroverse doet hem geen goed in de opiniepeilingen. Volgens een peiling van The New York Times en CBS News denkt 51 procent van de Democraten dat Obama een betere presidentskandidaat is dan Clinton, maar een maand geleden scoorde Obama nog 69 procent. De zwarte dominee Jesse Jackson riep donderdag op tot een „staakt-het-vuren” tussen Wright en Obama, omdat een voortgezette discussie de Republikeinse opponenten in de kaart speelt.

Clinton verdedigde donderdag haar voorstel voor een tijdelijke verlaging van accijns op benzine, om automobilisten in deze tijden van sterk stijgende benzineprijzen te ontlasten. Het is een voorstel dat ook gesteund wordt door Republikeins presidentskandidaat John McCain. Obama wijst de maatregel af, net als de meeste economen. Zij menen dat een accijnsverlaging averechts werkt. „Dure benzine zet mensen ertoe aan zuiniger auto’s te kopen en minder te rijden. Daarmee worden wij minder afhankelijk van geïmporteerde olie en dat is precies waar wij heen moeten”, aldus professor economie Gilbert Metcalf van de Tuft Universiteit in Somerville (Massachusetts). De Amerikaanse economische problemen spelen een steeds grotere rol in de huidige verkiezingsstrijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer