EU slaat alarm over kabeljauwbestand
Europees commissaris Fischler (Landbouw en Visserij) luidt opnieuw de noodklok over de omvang van de visbestanden. De voorraad kabeljauw is in korte tijd met zo’n 30 procent geslonken.
Dit cijfer komt naar voren uit voorlopige ramingen van een onderzoeksinstituut en heeft betrekking op de Noordzee, de Ierse Zee en de wateren rond Schotland. Over twee weken verschijnen definitieve gegevens. De ontwikkelingen voor wat de hoeveelheid heek betreft zijn minder dramatisch, zo blijkt uit de waarnemingen.
„De situatie van de kabeljauw is in ieder geval stukken slechter dan een jaar geleden”, stelde Fischler dinsdag vast na afloop van overleg in Luxemburg met de ministers van Visserij uit de vijftien EU-lidstaten. Hij bepleit krachtige maatregelen om het tij te keren en zal volgende maand daarvoor voorstellen presenteren.
Een verdere verlaging van de quota acht hij onvermijdelijk. Hij voegt daar echter aan toe dat dit gezien de reeds toegebrachte schade niet toereikend is. Zo denkt de Oostenrijker ook aan een strengere selectie van materiaal en netten, aan het afsluiten van grotere zones tijdens de paringsperiode en aan betere satellietcontroles op de activiteiten van de vloot.
Volgens een woordvoerder van de commissaris verkeert de kabeljauw „op de rand van uitsterven” als het gaat om de commerciële visserij. „Vissers hadden de achterliggende jaren al moeite om hun quota uit het water te halen, simpelweg omdat er niet genoeg voorraad is”, zei hij in een toelichting.
De vergadering van dinsdag leverde geen vooruitgang op in de al langer lopende discussie over aanpassingen binnen de betrokken sector als geheel. Fischler heeft in mei de regeringen plannen voorgelegd voor een ingrijpende herstructurering van de bedrijfstak en een hervorming van het gemeenschappelijk beleid. Hij streeft ernaar, zoals hij het aanduidt, „een sociaal, economisch en ecologisch gezonde visserij” te realiseren.
De veranderingen houden onder andere een drastische inkrimping van de capaciteit in. Het slopen van schepen zal worden gestimuleerd. Die benadering gaat gepaard met een verlies aan werkgelegenheid. Ook denkt Brussel aan coördinatie van de controles op de vangsthoeveelheden, aan het opzetten van multinationale inspectieteams en aan het uniformeren van de sancties bij overtredingen. Fischler en huidig EU-voorzitter Denemarken mikken erop in december met de bewindspersonen overeenstemming te bereiken.
Een zestal meest zuidelijke landen te weten Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en ook Ierland, voert fel oppositie tegen de beoogde aanpak. Zij vinden die te ambitieus, gelet op de sociale gevolgen die ermee samenhangen.
Fischler probeert volgende maand een compromisvoorstel op tafel te leggen. Daartoe zullen er, zo liet een medewerker dinsdag weten, de komende weken veel bilaterale gesprekken worden gevoerd met de lidstaten.