Hof voor mensenrechten verder overbelast
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens raakt nog zwaarder overbelast. Het aantal aanhangige zaken is vorig jaar met 15.000 opgelopen tot ruim 80.000.
Daarbovenop liggen nog zeker 10.000 klachten te wachten om in behandeling te worden genomen, zodra de benodigde documenten op tijd worden ingezonden. Dat blijkt uit cijfers van het Straatsburgse Hof, waarbij Nederland en 46 andere landen zijn aangesloten.Rusland is koploper in het aantal klachten wegens schendingen van mensenrechten. Een op elke vier aanhangige zaken is gericht tegen de Russische overheid. Tegen het land zijn 20.300 zaken in behandeling genomen.
Juist Rusland ligt dwars bij invoering van efficiëntere procedures bij het Hof. Plan is om minder rechters per zaak in te zetten: de 47 rechters zouden dan tijd krijgen voor andere zaken.
Elke lidstaat moet de nieuwe werkwijze goedkeuren. Als enige heeft het Russisch parlement tegen de goedkeuringswet gestemd. Over de reden van de Russische weigering zijn veel speculaties. „Sommigen zeggen dat het Russisch parlement geïrriteerd is dat het Hof ook arresten wijst die Rusland niet welgevallig zijn", zegt Egbert Myjer, de Nederlandse rechter bij het Hof. Myjer doelt onder meer op veroordelingen wegens verdwijning van Tsjetsjenen in Rusland.
Na de Russen zijn het vooral Turken die klagen dat hun overheid de mensenrechten schendt. Bij het Hof liggen 9150 zaken over de Turkse overheid te wachten: 12 Procent van het totaal. Daarna volgt Roemenië met 8300 zaken (10 procent).
Het Europees Hof doet uitspraak over zaken waarbij de overheid het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zou hebben geschonden. Het Hof is voor deze gevallen het laatste orgaan dat over zulke klachten oordeelt.
Het Hof in Straatsburg bepaalde vorig jaar onder meer dat Tsjechië kinderen van een Romaminderheid niet steevast naar speciale scholen mag sturen.
De rechters wezen een klacht af van een Britse vrouw, van wie de ingevroren IVF-embryo’s vernietigd zouden worden. Dat mocht, stelden de rechters, omdat de ex-vriend van wie het sperma was gebruikt voor de bevruchting, gebruik had gemaakt van zijn wettelijk recht de toestemming voor IVF alsnog in te trekken.