Mobieltje en laptop draadloos opladen
De techniek van draadloos stroom bestaat allang. Nu ligt de toepassing ervan voor de consument binnen handbereik.
Al in 1899 experimenteerde Nikola Tesla met draadloze elektriciteit. Hij verstuurde het over een afstand van 40 kilometer door de ether en liet er lampen mee branden. Het Amerikaanse bedrijf Powercast presenteerde onlangs de eerste commercieel toepasbare draadloze stroomtechnologie.„Met de Powercasttechnologie verzenden we stroom als radiogolven door de ether naar een ontvanger die de golven weer omzet in elektriciteit”, zegt directeur van Powercast John Shearer in het nieuwste nummer van het lifestyleblad Bright.
De technologie kan over enkele meters 10 milliwatt elektrische energie versturen. Shearer: „Daarmee zijn batterijen in draadloze apparaten als toetsenborden, afstandbedieningen en Bluetooth-headsetjes niet meer nodig. Ook pacemakers en gehoorapparaatjes kun je draadloos opladen.”
Mobieltjes, camera’s en laptops gebruiken veel meer stroom. Grote vermogens via radiogolven kunnen schadelijk zijn. Powercast ontwikkelde daarvoor een technologie die draadloos stroom over enkele centimeters verstuurt.
Volgens Shearer duurt het niet lang meer voordat draadloos stroom overal is toegepast. „Ik denk dat je gadgets in de toekomst overal kunt opladen: in de trein, in de winkel en in de auto. Ben je thuis, dan leg je je mobieltje bij de schemerlamp met een Powercastzender.”
Voordat de grotere, energieslurpende apparaten ook op draadloos stroom werken, moeten fabrikanten ze eerst zuiniger maken. Shearer ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: „Fabrikanten spenderen daar miljarden aan. Beeldschermen gebruiken dan niet meer dan een paar milliwatt en kunnen ook draadloos van stroom worden voorzien.”