„Stop met castreren van biggen"
Stichting Varkens in Nood eist dat onmiddellijk wordt gestopt met het castreren van biggen. De organisatie stelt donderdag dat onderzoek uitwijst dat er helemaal geen wetenschappelijke onderbouwing is voor de ingreep.
Per jaar worden in Nederland bij 10 miljoen biggen de balletjes verwijderd, in heel Europa worden jaarlijks 100 miljoen biggen gecastreerd. De ingreep gebeurt om te voorkomen dat het vlees bij bereiding een zogenaamde berengeur afgeeft en gaat stinken. Maar nu wijst onderzoek van Wageningen Universiteit uit dat de geur amper voorkomt en dat mensen het nauwelijks herkennen en waarnemen.Varkens in Nood vraagt het ministerie van Landbouw en de Europese Commissie daarom de wetgeving aan te passen. De groepering is bereid naar de rechter te stappen als een reactie uitblijft. „Dit is absurd. Castratie dient geen enkel doel".
Volgens Hans Baaij (Varkens in Nood) geeft het onderzoek aan dat niet 10 tot 25 procent, maar slechts 1,2 procent van het vlees van mannelijke varkens de berengeur ontwikkelt. Baaij stelt dan ook dat het erop lijkt dat castreren vooral een kwestie van traditie is en niet is gebaseerd op feiten. „De afgelopen vijftig jaar hebben supermarkten, slachters en overheid elkaar nagepraat, maar niemand heeft kennelijk de moeite genomen eens echt te onderzoeken of het castreren van biggen echt noodzakelijk is".
De stichting eist daarom dat varkens die voor de Nederlandse markt zijn bestemd per direct niet meer worden gecastreerd. „De al jaren durende discussie blijkt aan één ding voorbij te zijn gegaan: de geur is voor consumenten nauwelijks een probleem. Hiermee lijkt de reden voor het castreren van mannelijke varkens te zijn vervallen".
De dierenrechtenorganisatie verzoekt de politiek snel de wet te wijzigen. „Mishandeling van dieren is verboden, maar castratie is als uitzondering toegestaan. Dat moet veranderen". Ook supermarkten wordt gevraagd hun verantwoordelijkheid te nemen. AH, C1000, Aldi en Lidl kunnen een brief verwachten van Varkens in Nood. „Supermarkten denken blijkbaar: beter duizend varkens gecastreerd dan één klagende klant".
De twee Duitse supermarktketens zijn uitgekozen vanwege de band met Duitsland, het land dat veel Nederlands varkensvlees afneemt. Baaij: „Tot nu toe werd steeds gezegd dat de Duitse koper alleen vlees van gecastreerde varkens wil, maar ook in Duitsland wordt nu gediscussieerd over de noodzaak om te castreren".
De Nederlandse Vakbond Varkenshouders vindt het onverantwoord om nu te stoppen met het castreren. Voorzitter Wyno Zwanenburg: „Het onderzoek gaat over de Nederlandse consument. Twee derde van ons varkensvlees gaat naar het buitenland.”
De buitenlandse consument is wel gevoelig voor de berengeur, zegt Zwanenburg. „We castreren niet voor de lol, maar als we er nu mee stoppen, betekent dat het einde van de varkenshouderij.”
In Nederland kondigden landbouworganisatie LTO en de vleesverwerkende industrie in 2007 aan dat ze hun best doen om vanaf 2009 te stoppen met het onverdoofd castreren. Supermarkten, Hema, Burgerking, McDonald’s en Unox (Unilever) beloofden al eerder te stoppen met het verkopen of gebruiken van vlees van onverdoofd gecastreerde varkens. Maar Baaij wil ook af van het verdoofd castreren. „Ook het oppakken en verdoven geeft de dieren stress en pijn. Bovendien hebben ze soms wel een week napijn. Daarom willen ook de dierenartsen af van deze ingreep".