Duitse regering wil fors bezuinigen
De Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder willen het stabiliteitspact flexibel interpreteren. Naar hun mening dient er ruimte te zijn om met de begroting te reageren op conjuncturele ontwikkelingen.
De twee voerden maandag overleg met elkaar in Parijs. Ondanks deze gezamenlijke visie is er in de praktijk een verschil tussen de benadering van de beide grootmachten. Duitsland probeert de Europese afspraken na te leven, terwijl Frankrijk bewust daarvan afwijkt.
Laatstgenoemde EU-lidstaat raakte vorige week in conflict met de partners in de Unie omdat het volgend jaar niet zal voldoen aan de eis om het negatieve saldo op het overheidsbudget met een half procent te verlagen. Frankrijk geeft bij het invullen van de inkomsten en uitgaven voorrang aan het stimuleren van de economie en het versterken van de defensie. Pas in 2004 wordt het tekort teruggebracht. Ondanks dit besluit zei Chirac maandag niet te willen tornen aan de geest van het stabiliteitspact.
Ook in eigen land klinkt er kritiek op het beleid. President Trichet van de nationale centrale bank, die waarschijnlijk Duisenberg opvolgt als hoogste baas van de ECB, maant de regering een strengere begrotingsdiscipline te betrachten. Oud-voorzitter van de Europese Commissie Delors liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.
In Duitsland heeft de nieuwe rood-groene coalitie een akkoord bereikt over forse bezuinigingen, in 2003 tot een omvang van 11,6 miljard euro. Ook gaan de belastingen omhoog. De plannen zijn erop gericht om in 2006, conform de richtlijnen van Brussel, budgettair evenwicht te bereiken. Dit jaar zal het tekort waarschijnlijk 2,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen.
Het grootste deel van de beoogde besparingen krijgt zijn beslag via kortingen in de sfeer van de werkloosheidsuitkeringen en de rest van de sociale zekerheid. Het fiscale voordeel op het gebruik van groene stroom verdwijnt voor de Duitsers.