Aanleg tunnels A73 miljoenen duurder
De aanleg van de veiligheidsvoorzieningen in de beide tunnels van de A73 in Swalmen en Roermond gaat miljoenen euro’s meer kosten dan gepland. Dat heeft Andries de Jong, lid van de Raad van Bestuur van aannemer VolkWessels, maandag gezegd na afloop van een bestuurlijk overleg.
Oorzaak van de forse prijsstijging is volgens De Jong de vertraging in het werk aan de tunnels als gevolg van politieke beslissingen. Door het openstellen van de tunnels voordat de veiligheidssystemen in orde waren, kon de aannemer zijn werk niet goed plannen met de zes onderaannemers. Maandag pas besloten aannemer en Rijkswaterstaat tot een definitieve planning, waarbij de tunnels tot het eind van het werk elk weekend gesloten worden.Alleen met Hemelsvaartsdag en Pinksteren blijven de tunnels vanwege het grote verkeersaanbod open. De tunnels hadden eigenlijk al op 1 januari klaar moeten zijn, maar dat bleek de aannemer bij lange na niet te halen. Onder politieke druk werden beide tunnels in februari met elk een rijstrook en snelheidsbeperking geopend. Twee weekeinden lang werden de tunnels vervolgens afgesloten om de aannemer zijn werk te laten doen.
Vervolgens bleek dat dit niet opschoot, omdat er eerst een deugdelijke planning moest komen. Die is maandag eindelijk rond, liet directeur Bert Keijts van Rijkswaterstaat tijdens het bestuurlijk overleg met de provincie Limburg en de gemeente Roermond weten.
Voortaan gaan de tunnels elk weekeinde dicht. Als gevolg van de vertragingen in de planning worden de tunnels wel later definitief geopend, pas in oktober, en niet in augustus, zoals eerder gezegd was. Maar Keijts wilde zich zelfs niet definitief vastleggen op de einddatum oktober, zei hij maandag.
De aannemer moet het komende half jaar de huidige 32 tijdelijke veiligheidssystemen vervangen door 52 definitieve. Dat moet geleidelijk gaan, en ze moeten steeds opnieuw worden getest. Voor de aanleg hiervan zijn gespecialiseerde Europese onderaannemers ingezet, maar die konden tot nog toe niet aan het werk bij gebrek aan planning.
De extra kosten voor de vertragingen gaat VolkerWessels in rekening brengen. Maar de raad van Bestuur had hierover maandag nog niet gesproken met Rijkswaterstaat, zei Keijts. Om hoeveel geld het gaat, wilde hij niet zeggen.