Staphorst opent expositie Jodenkampen
Leerlingen uit groep 7 van de Prins Mauritsschool in Staphorst doken vrijdagmiddag in de onbekende geschiedenis van Jodenkampen in hun dorp door via een webcam met een 90-jarige oud-kampbewoner te praten.
De leerlingen openden vrijdagmiddag een expositie over de drie Joodse werkkampen in het Koetshuus, het gebouw van de Historische Vereniging Staphorst.Tijdens de opening bracht meester G. J. Westhoff een webcamverbinding tot stand met Texas (VS). Daar woont de 90-jarige Coenraad Rood, overlevende van het Staphorster Kamp Conrad. Door archiefonderzoek in Herinneringscentrum Kamp Westerbork kwam Westhoff hem op het spoor en legde hij contact. Hij en zijn leerlingen voerden enkele malen een webcamgesprek met Rood, om zo informatie over Kamp Conrad te verzamelen.
Na een korte inleiding van twee leerlingen werd de hoogbejaarde man geïnterviewd. Op een groot scherm konden de aanwezigen het gesprek volgen. Rood beschreef hoe drastisch de behandeling door de kampleiders veranderde, nadat zij ’geschoold’ waren in het omgaan met Joden. Op 2 oktober 1942 kwam de Grüne Polizei in het kamp en een dag later gingen allen op transport naar Westerbork.
Rood verklaarde hoe hij later in Poolse kampen kon overleven, door als kleermaker voor bewakers te werken. Dat leverde hem voedsel op. Voor de webcam toonde hij zijn getatoeëerde kampnummer en zijn kamppak met Jodenster.
Geëmotioneerd vertelde hij de jonge luisteraars over de bevrijding. „Mijn beste vriend was een paar dagen ervoor in mijn armen gestorven. En ik wilde ook niet meer.” Half bewusteloos lag hij naar eigen zeggen op zijn dood te wachten, toen een Amerikaan hem vertelde dat hij vrij was. „Hij zoende me! Onbegrijpelijk, want ik was al zo lang niet gewassen.” Nadat zijn vrouw een zakdoek had gebracht, vertelde Rood hoe hij in 1994 zijn persoonlijke bevrijder via een advertentie op het spoor kwam. „We zijn sindsdien vrienden gebleven.”
Geholpen door twee leerlingen onthulden burgemeester Alssema en de directeur van Kunst en Cultuur Overijssel (KCO) daarna het tentoonstellingsbord. Met het project ”Verover je eigen omgeving” wilde KCO een stuk onbekende geschiedenis onder de aandacht brengen. „Die doelstelling is absoluut gehaald”, zei Westhoff. Het KCO werd geattendeerd op Westhoff, die al eerder dergelijke projecten in het klein uitvoerde in zijn klas. Hij werkte het onderwerp eerst in een projectweek op school uit. Daarna verhuisden alle materialen naar het Koetshuus. Ronald Medema, professioneel etaleur van onder andere Herinneringscentrum Kamp Westerbork, maakte er een volwaardige expositie van.
De expositie in Staphorst is iedere vrijdag van 14.00 tot 16.30 uur of op afspraak te bezichtigen in ’t Koetshuus, Gemeenteweg 83. (Voor afspraken: 0522-461779 of 06-53254137.)