Laatste handelsdag Hagemeyer in zicht
Met de laatste handelsdag van handelshuis Hagemeyer op de beurs van Amsterdam, eind deze week, verdwijnt een stukje Nederlandse (bedrijfs)geschiedenis.
De Franse rivaal Rexel neemt Hagemeyer over. Het handelshuis ontstond ruim een eeuw geleden in Nederlands-Indië. Aandeelhouders kunnen vrijdag voor het laatst in aandelen Hagemeyer handelen. De letters ”Hagemeyer” zijn al van de pui van het hoofdkantoor in Naarden afgehaald.Met de overname door Rexel, dat ongeveer 3,1 miljard euro betaalt voor Hagemeyer, verdwijnt er weer een Nederlands bedrijf van de beurs in Amsterdam. Recentelijk kwamen ABN AMRO, Numico, Grolsch en Rodamco Europe in buitenlandse handen. Hagemeyer wordt bovendien door Rexel opgesplitst en voor een deel doorverkocht aan het eveneens Franse Sonepar.
Het begint allemaal in de voormalige kolonie waar de gebroeders Hagemeijer, Anton en Johan, een handeltje in kaas, sigaren, horloges en nog een serie andere consumentenartikelen starten. Ze richten na een paar jaar de zeer succesvolle firma Hagemeijer & Co op. In de eerste jaren groeit hun omzet van 200.000 gulden naar meer dan 2 miljoen gulden. Moeilijke tijden met twee Wereldoorlogen en de beurskrach van 1929 braken ook voor Hagemeyer aan. In 1937 krijgt het bedrijf een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs.
Na de Tweede Wereldoorlog gaat het het bedrijf weer voor de wind, tot het in 1957 onder dwang uit Indonesië vertrekt. Een uitbreiding naar de productiesector in de jaren ’60 maakt van Hagemeyer een conglomeraat, maar het avontuur in productie, van onder meer klokken en cosmetica, pakt niet goed uit. Na beproevingen in verschillende sectoren met wisselend succes komt de handelsonderneming terecht bij de handel in elektronische materialen.
In 2003 kost de introductie van een nieuw it-systeem het bedrijf bijna de kop. Hagemeyer boekt een nettoverlies van meer dan 300 miljoen euro en overnamegeruchten beginnen vanaf dan de ronde te doen. Na een grootscheepse reorganisatie en dankzij sterk opgelopen koperprijzen schrijft het bedrijf in 2006 weer zwarte cijfers.