CDA: Advies CGB niet uitvoeren
„Het kabinet doet er verstandig aan geen uitvoering te geven aan het advies van de Commissie Gelijke Behandeling om trouwambtenaren te verplichten homostellen te trouwen”, vindt de grootste coalitiepartij, het CDA.
CDA-Kamerlid Spies heeft zich verbaasd over het advies. „Vooropstaat dat in elke gemeente homostellen moeten kunnen trouwen. Zolang dat principe niet in gevaar is, moeten we gewetensbezwaarde ambtenaren gewoon de ruimte geven om alleen heterostellen te trouwen. Ik zie daar geen enkel bezwaar tegen.”Spies verwijst ernaar dat de regering nog niet zo lang geleden duidelijk heeft uitgesproken dat gewetensbezwaarde ambtenaren niet per se homoseksuele ambtenaren hoeven te trouwen. „Dat is een verstandige lijn. Wij vertrouwen erop dat het kabinet kennis neemt van de uitspraak van de commissie en daar verder geen uitvoering aan geeft.”
Het CDA-Kamerlid wil niet zo ver gaan als haar ChristenUnie-collega Anker. Die sprak dinsdag, zoals ook de SGP deed, van „een beroepsverbod.” „Die term vind ik te zwaar”, aldus Spies.
Anker stelde, meteen na het uitkomen van het advies, schriftelijke vragen aan een viertal bij de zaak betrokken ministers: premier Balkenende, Hirsch Ballin (Justitie), Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Plasterk (Emancipatie).
Net als het CDA vindt ook de ChristenUnie dat het kabinet onverkort moet vasthouden aan het regeerakkoord. Daarin is nadrukkelijk vastgelegd dat er ruimte moet blijven voor gewetensbezwaren bij ambtenaren.
De derde coalitiepartner, de PvdA, vindt dat het advies door het kabinet zorgvuldig moet worden gewogen. „Er zit geen woord Spaans bij”, zegt Kamerlid Timmer. „Deze uitspraak zet de tekst in het regeerakkoord in een ander licht. Het is duidelijk dat de Commissie Gelijke Behandeling geen uitzonderingspositie voor gewetensbezwaarde ambtenaren wil creëren.”
Timmer kan zich wel in die benadering vinden. Wet is wet, vindt zij. „Je legt als buitengewoon ambtenaar de belofte of eed af dat je de wet zult uitvoeren. Bovendien solliciteert een buitengewoon ambtenaar op een bekende functie. Als het goed is maak je van tevoren de afweging of je homostellen wilt trouwen. Wil je dat niet, dan moet je misschien niet solliciteren. Een gynaecoloog met bezwaren tegen abortus gaat toch ook niet in een abortuskliniek werken?”
„Maar”, vervolgt het PvdA-Kamerlid, „iedereen weet ook dat we het regeerakkoord hebben ondertekend. Dat is nu eenmaal de politieke realiteit. En net als CDA en ChristenUnie moet ook de PvdA zich daaraan houden.”
Op verzoek van SGP-Kamerlid Van der Staaij heeft de Kamer dinsdagmiddag een brief van het kabinet gevraagd met daarin een reactie op het advies van de Commissie Gelijke Behandeling. „Het is nu de hoogste tijd dat de regering duidelijkheid biedt inzake de positie van gewetensbezwaarde trouwambtenaren”, vindt Van der Staaij. In de brief zal het kabinet waarschijnlijk ook de vragen van ChristenUnie-Kamerlid Anker meenemen.
Het kan wel een paar weken duren voor die brief er is. Als de antwoorden de Kamer niet bevallen, kan hij vervolgens een debat houden met een of meer bewindslieden.