Opinie

CSFR (slot)

Namens de CSFR stelden Eckhardt en Schipaanboord in een reactie (RD 8-4) op het artikel van bestuursleden van Depositum Custodi dat het „niet juist is dat het zich verdiepen in de argumenten van de ander ten koste gaat van de bestudering van eigen traditie.”

15 April 2008 07:39Gewijzigd op 14 November 2020 05:44

In principe en in theorie is daar natuurlijk niets op af te dingen. Maar de werkelijkheid is complexer. Allereerst is de suggestie dat je door bestudering van de gereformeerde belijdenis niet de standpunten van de ander bestudeert, grotendeels onjuist, omdat onze gereformeerde vaderen hedendaagse levenbeschouwingen ook van repliek voorzagen toen zij streden tegen toenmalige dwaalleringen. Er is wat dat betreft niets nieuws onder de zon.Ten tweede biedt bestudering in de Bijbel (en tradities) ons veel inzicht in andere levensbeschouwelijke bewegingen. Luisteren naar mensen achter deze bewegingen kan geen pijler zijn voor welke levensovertuiging dan ook. Zou het christendom, dat de Waarheid kent, dan wel zo veel energie moeten steken in het bestuderen van andere levensbeschouwingen? Wij stellen: Bestudeer de Bijbel en de christelijke traditie - en we zijn al een heel stuk op weg in onze kennis van andere levensbeschouwingen. Ten derde stelt het teleur dat de CSFR-preses en zijn medescribent niet reppen over de grote risico’s die bestudering van andere levensbeschouwingen met zich meebrengt. De driehoofdige vijand van het christendom is sterker dan welke (reformatorische) studentenvereniging ook. Hoe veel christenstudenten zijn er al bezweken voor andere levensbeschouwingen? Daarmee is niet gezegd dat andere levensbeschouwingen helemaal niet bestudeerd moeten worden, maar laten we als christenstudenten eigen capaciteiten niet overschatten en de krachten van andere levensbeschouwingen, zoals die ook in de seculiere wetenschap aanwezig zijn, niet onderschatten.

Kortom, reformatorische studentenverenigingen kunnen achterban en samenleving als geheel geen betere dienst bewijzen dan door vooral te schatgraven in de goudmijnen van Schrift en gereformeerde traditie.

Tony Dingemanse

Jelle Kommerie

Willem Jan Palsgraaf

(bestuursleden DC)

Adelaarstraat 59

3514 CC Utrecht

HSV en GKV
Soms bekruipt me het oncomfortabele gevoel dat gemeenteleden via de media gebombardeerd worden met allerlei informatie die ’stemmingmakerij’ in de hand werkt.

Op zaterdagmorgen 5-4 had ik weer zo’n dip, toen ik het artikel ”Vrijgemaakte kerken willen toetsing HSV” las. Laat ik vooropstellen dat ik van harte hoop dat de RD-redactie de zaak goed verslagen heeft. Maar dan word je van zo’n artikel ook verslagen. Als een theoloog een hoofdletter mist in de NBV, die niet gevonden wordt in de edities van de Statenvertaling die bij ons in huis zijn, roept dat bij mij een onbehaaglijk gevoel op.

Trouwens, in de NBV wordt in Gen. 3:15 het woord nageslacht gebruikt in plaats van zaad.

Ik zou iedereen die leiding geeft aan besluitvorming en allen die daar verslag van doen, graag willen oproepen dat op een pastorale manier te doen. Er is helaas al verwarring genoeg in de Kerk(en).

W. Seine

Dijkgraaflaan 75

3421 XB Oudewater

Fitna (slot)
In het redactionele commentaar van RD 9-4 wordt minister Hirsch Ballin aangehaald, die vindt dat feiten niet worden bepaald door opiniepeiling.

Een van de feiten die hij niet noemt, een feit dat, voor zover ik hebben kunnen nagaan, ook in deze krant niet is genoemd, is de persverklaring die minister-president Balkenende heeft gegeven op 9 maart (te vinden op de website van het ministerie van Algemene Zaken). Daarin ontkende de minister-president dat hij en andere ministers via inlichtingendiensten kennis zouden hebben van de film van Wilders.

Het is de vraag hoe deze verklaring moet worden uitgelegd. Had het kabinet wel kennis, maar niet via de inlichtingendienst? Of had het kabinet geen kennis, en dus ook niet via de inlichtingendienst? Zelfs indien het gespreksverslag dat in het debat van begin april naar voren werd gebracht authentiek is, is het eerste een halve waarheid, en het tweede een hele leugen. In de analyse in RD 2-4 werd opgemerkt dat de kiezers wel eens anders zouden kunnen oordelen over de escapades van Wilders dan het kabinet. Dat is minder verwonderlijk dan het lijkt. Want op deze manier maakt het kabinet zichzelf niet geloofwaardiger.

L. van ’t Zelfde

Spuistraat 385

2987 TP Ridderkerk

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer