Chef defensiestaf krijgt meer macht
De chef defensiestaf krijgt als het aan minister Korthals (Defensie) ligt meer macht. Hij wordt wat betreft planning en operationele inzet duidelijk hiërarchisch boven de bevelhebbers van de vier krijgsmachtdelen gezet en krijgt bijvoorbeeld bij vredesoperaties de eenhoofdige leiding.
De chef defensiestaf krijgt echter niet de titel opperbevelhebber, want die autoriteit blijft aan de regering voorbehouden, zo staat in een reactie van minister Korthals op het advies van de commissie Opperbevelhebberschap.
Die commissie, onder leiding van de commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, J. Franssen, adviseerde dit voorjaar de chef defensiestaf meer bevoegdheden te geven en hem te omringen met officieren die het gezamenlijk krijgsmachtbelang voorop stellen en niet denken vanuit hun achtergrond bij de landmacht, luchtmacht, marine of marechaussee. Korthals neemt de aanbevelingen van de commissie-Franssen grotendeels over.
Verder wil Korthals de staven van de krijgsmachtdelen inkrimpen. Er moet juist een gezamenlijk operatiecentrum komen dat alle onderdelen aanstuurt. Korthals stelt dat de reorganisatie van de staven „bij Defensie werkelijk zonder weerga is.” De reorganisatie is ook nodig om te kunnen voldoen aan de bezuinigingsdoelstelling van 816 miljoen euro in de komende vier jaar.
De CNV-vakbond voor defensiepersoneel Acom is ontzet over de plannen van Korthals. „Onder ”dekking” van de aanbevelingen van de commissie en het mom van ”ontbureaucratisering” en ”ontstaffing” kondigt de minister van Defensie maatregelen aan die zeker enkele duizenden defensiemedewerkers hun baan gaan kosten”, stelt de bond in een reactie.
Acom zal staatssecretaris Van der Knaap houden aan zijn woord dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen.