Economie

Topman Tilmant: ING komt kredietcrisis goed door

De bank en verzekeraar ING doorstaat de kredietcrisis naar eigen zeggen goed. Het concern verkeert in een „sterke positie om te investeren in groei.”

ANP
10 April 2008 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:43
Topman Tilmant: ING komt kredietcrisis goed door. Foto ANP
Topman Tilmant: ING komt kredietcrisis goed door. Foto ANP

Dat zei bestuursvoorzitter Michel Tilmant van ING woensdag na afloop van een symposium bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.Tilmant praatte studenten van de universiteit bij over de achtergronden van de huidige kredietcrisis. Daar waar veel banken grote risico’s namen, deed ING volgens hem „goed zijn huiswerk.” „We zijn voorzichtig geweest. We hebben niet te veel exotische producten gekocht.”

ING kijkt alweer vooruit. „Nu het jaar zich ontvouwt, zijn er misschien kansen om ons kapitaal te investeren.” De topman van ING zegt wel nauwkeurig te werk gaan. „Er komen veel mensen naar ons toe die geld willen lenen. Maar er zijn maar weinig partijen waarin we willen investeren”, aldus de bestuursvoorzitter.

Tilmant wees erop dat ook ING niet verschoond is gebleven van allerlei geruchten over de gezondheid van het bedrijf. „In de laatste maanden van 2007 ging de koers van ING omlaag omdat we in slechte staat zouden zijn. We zouden tot wel 8 miljard euro verliezen. Dit waren partijen die de koers omlaag wilden praten, om later te verdienen aan een koersstijging. Maar we zijn immuun hiervoor. We hebben mensen met gezond verstand, die niet vertrouwen op de kredietbeoordelaars. We doen ons eigen huiswerk.”

In februari, bij de presentatie van de jaarcijfers, meldde ING afschrijvingen van meer dan 900 miljoen euro, waarvan een klein deel via de winst- en verliesrekening. Het concern trachtte de markt ervan te overtuigen dat er geen verborgen problemen zijn .

Voor zover bekend zit ING voor ongeveer 29 miljard euro in financiële producten die zijn gelieerd aan de Amerikaanse huizenmarkt. Hiervan kleeft aan ruim 2 miljard euro het predicaat ”bijzonder risicovol”. De rest heeft de zogenoemde waardering Alt-A, die als minder risicovol te boek staat.

De financiële wereld wordt momenteel nog steeds stevig in de greep gehouden door de kredietcrisis. Vorige week dinsdag schreef de Zwitserse bank UBS nog eens 12 miljard euro af op riskante beleggingen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat banken en verzekeraars wereldwijd de komende tijd tot wel 600 miljard euro moeten afschrijven.

Tilmant durfde geen schatting te doen over de mogelijke totale verliezen voor de financiële wereld. Nederlandse banken en verzekeraars hebben tot dusverre relatief weinig averij opgelopen. De totale afschrijvingen op de balans en de winst- en verliesrekening bedragen momenteel 7,5 miljard euro voor de Nederlandse financiële sector.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer