Binnenland

Schoolstrijd tegen overgewicht helpt

Scholen die actief jongeren tot een gezondere levensstijl proberen te verleiden, zien resultaat van hun inspanningen.

Binnenlandredactie
10 April 2008 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 05:43
Scholen die actief jongeren tot een gezondere levensstijl proberen te verleiden, zien resultaat van hun inspanningen. Foto ANP
Scholen die actief jongeren tot een gezondere levensstijl proberen te verleiden, zien resultaat van hun inspanningen. Foto ANP

Dat blijkt uit een onderzoek waarop onderzoeker sociale geneeskunde Amika Singh vrijdag aan het VU medisch centrum in Amsterdam promoveert.Het onderzoek heeft betrekking op bijna 1100 vmbo-scholieren. De jongeren die een programma volgden dat Singh had ontwikkeld, bleken per dag een kwart liter minder frisdrank te drinken. Dat is een aanzienlijke vermindering van de calorie-inname per dag.

Speciale lessen, extra mogelijkheden voor sport en bewegen en minder vette spijzen en dranken in de kantine leiden er volgens de promovenda toe dat het overgewicht wordt teruggedrongen.

Het programma dat Singh de jongeren liet volgen, hield in dat zij minder frisdrank dronken, minder snoepten en snackten, minder televisie keken en meer bewogen. Het zogeheten DoiT-programma bestaat uit materiaal voor tien lessen, extra mogelijkheden voor sport en bewegen en een advies voor een gezonder assortiment in de schoolkantine. Op een website kunnen de jongeren hun kennis testen en recepten uitwisselen. Ook krijgen ze er advies op maat.

Jongeren die het programma volgden, waren na afloop minder dik dan de controlegroep. Ze dronken een kwart liter minder frisdrank -een glas cola staat gelijk aan zeven suikerklontjes- en keken minder televisie.

Singhs onderzoek bevestigt dat niet-westerse jongeren vaker overgewicht hebben dan autochtone scholieren. Dat komt mede doordat niet-westerse jongeren minder fietsen, meer televisie kijken en meer snacks nuttigen.

Hoewel het DOiT-programma na acht maanden een aantoonbaar effect had, liep de invloed van het programma na afloop geleidelijk terug. Singh trekt daaruit de conclusie dat een programma als DOiT in het schoolprogramma moet worden ingebed om op langere termijn effectief te zijn.

Ruim 15 procent van de 12- en 13-jarigen in Nederland is te dik. Dat percentage blijft groeien. Scholen hebben steeds meer interesse om de problemen door overgewicht aan te pakken. Over de effectiviteit daarvan was tot nu toe weinig bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer