Automobilisten in Friesland testen alcoholslot
”Test ok”, verschijnt op het schermpje van het alcoholslot. De man die blies, kijkt tevreden. Hij heeft niet gedronken en kan zijn auto vanwege het resultaat starten.
De handeling wordt mogelijk over een paar jaar standaard voor automobilisten die veroordeeld zijn voor rijden onder invloed. Minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) gaf woensdag in Drachten het startsein voor een proef met alcoholsloten. „Ik wil het alcoholslot verplicht stellen voor drankrijders”, aldus Eurlings.Het apparaat is eigenlijk geen slot maar een startonderbreker. Als een automobilist de motor wil starten, kan dat alleen met een negatieve blaastest op een alcoholslot. Heeft de bestuurder te veel gedronken, dan weigert de motor dienst.
In Friesland gaan de komende drie maanden tachtig automobilisten twee type alcoholsloten testen. De in Drachten verzamelde deelnemers aan de proef zijn enthousiast. „Ik rijd nooit met drank op”, aldus de 20-jarige Pieter Ale de Boer. „Dat kan echt niet.”
Jaarlijks vallen er in Nederland zo’n 800 verkeersdoden, waarvan officieel 130 door drank. „Maar we schatten dat het in de praktijk 200 verkeersdoden zijn, want bij eenzijdige ongevallen wordt dat niet onderzocht”, aldus hoofd verkeersveiligheid Christian Zuidema van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Die cijfers zijn van 2006. Eurlings stelde de cijfers van 2007 over twee weken te presenteren. „En daar zit weer een groot deel verkeersdoden bij door alcohol”, aldus de minister. Volgens hem is er een kleine groep hardnekkige alcomobilisten. In onder meer Zweden en Canada wordt het alcoholslot al gebruikt.
De proef in Friesland heeft twee doelen: allereerst testen of het alcoholslot technisch werkt, als tweede hoe de gebruikers het slot in de auto ervaren. Met de resultaten van het onderzoek zal de minister mogelijk het alcoholslot verplicht stellen. Dat geldt voor automobilisten die worden gepakt met een alcoholpromillage van meer dan 1,3 of iemand die voor de tweede keer wordt gepakt met meer dan 1 promille. De minister hoopt op een preventieve werking. „Ik hoop dat het afschrikwekkend werkt.”