Buitenland

Fakkeltocht loopt uit op groot drama

De tocht van de olympische fakkel door San Francisco is donderdagochtend uitgelopen op een chaos. Woensdag al werd de route zodanig aangepast dat de meeste demonstranten de fakkel niet konden zien.

Buitenlandredactie
10 April 2008 07:22Gewijzigd op 14 November 2020 05:43

Kort voor het begin van de fakkeltocht maakte de politie bekend dat de afstand die met de fakkel zou worden afgelegd was gehalveerd. Omstreeks 22.30 uur Nederlandse tijd verscheen vervolgens de eerste fakkeldrager met het olympisch vuur op een podium. Daarna verdween de fakkel uit het zicht en werd het vuur 2 kilometer verderop aan twee fakkeldragers overhandigd – weg van de toegestroomde betogers en media.Ook werd de tocht niet zoals gepland feestelijk afgesloten aan de Baai van San Francisco, maar in beslotenheid op het vliegveld, waarna de fakkel ongezien voor de buitenwereld in het vliegtuig naar Buenos Aires verdween.

De ruim 10.000 toeschouwers en demonstranten die bij het water stonden te wachten dropen teleurgesteld af toen duidelijk werd dat de fakkel niet zou komen.

De autoriteiten zeiden van tevoren maatregelen te hebben getroffen om een veilige fakkeltocht te garanderen. Geruchten als zouden zij van plan zijn geweest het hele evenement af te gelasten werden door een woordvoerder van de burgemeester tegengesproken. Een van de atleten die aan de fakkelestafette zou meedoen, heeft zich om veiligheidsredenen afgemeld.

De olympische fakkel legt een afstand van 137.000 kilometer af en doet twintig landen aan voorafgaand aan de Spelen in Peking, komende zomer. Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft laten weten dat morgen wordt besloten of de fakkelestafette zal worden afgebroken in verband met de protesten. Vooralsnog is het de bedoeling dat de fakkel naar Argentinië en meer dan tien andere landen wordt gebracht.

De Britse premier Brown gaat niet naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking, aldus zijn kantoor woensdag. Toch zegt Brown dat hij de Spelen niet boycot, omdat hij nooit van plan was de opening te bezoeken. Het heeft dus niets te maken met de ontwikkelingen in Tibet, aldus zijn woordvoerster.

Meer over
Tibet
Protesten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer