Parijs roept reddingsmissie Betancourt terug
PARIJS/BOGOTA - Frankrijk trekt zijn reddingsmissie voor de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt terug uit het Zuid-Amerikaanse Colombia. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteravond bekendgemaakt.
De Colombiaanse guerrillabeweging FARC werkt niet mee aan de medische missie die Frankrijk op touw heeft gezet om de zieke Betancourt te helpen. De leiding van de FARC verwijt Frankrijk dat het niet vooraf met de rebellen heeft overlegd. De rebellenbeweging handhaaft de eis dat de Colombiaanse regering een gedemilitariseerde zone instelt, waar gevangen rebellen tegen gijzelaars van de FARC kunnen worden geruild. De Colombiaanse president Alvaro Uribe wijst die eis consequent van de hand.„Wij reageren niet op chantage of campagnes in de media”, zegt de FARC in een communiqué dat is gedateerd op 4 april, de dag dat het Franse regeringsvliegtuig met artsen en diplomaten aan boord in Bogota arriveerde. „Rebellen die in Colombia en de Verenigde Staten in de gevangenis zitten zijn onze prioriteit”, zeggen de rebellen. De groep herinnert eraan dat zij eerder als „blijk van politieke wil” zes gijzelaars heeft laten gaan.
De Franse president Nicolas Sarkozy organiseerde de medische hulpmissie na berichten dat Betancourt ernstig ziek zou zijn. De voormalige presidentskandidate, die zowel de Franse als de Colombiaanse nationaliteit heeft, wordt al zes jaar in de jungle gegijzeld. Sarkozy had gisteren nog geen commentaar op de afwijzing door de FARC.
Uribe heeft toegezegd dat het leger de Franse hulpmissie ongemoeid zal laten. De zus van Betancourt, Astrid, vermoedt dat de rebellen de missie voor hen toch te gevaarlijk achten, omdat het leger dan achter de locatie van de FARC-kampen zou kunnen komen. Zij zei dat een klimaat van vertrouwen moet worden geschapen dat bevorderlijk is voor onderhandelingen, bijvoorbeeld door te stoppen met bombardementen in de zone waar de guerrillakampen liggen.
Een Colombiaanse rechtbank veroordeelde gisteren negen rebellenleiders bij verstek voor hun aandeel in de dood van een deelstaatgouverneur, een voormalige minister van Defensie en acht anderen bij een mislukte bevrijdingsactie van gijzelaars in 2003. De rebellenleiders, onder wie FARC-voorman Manuel Marulanda, kregen veertig jaar gevangenisstraf opgelegd.