Olympische vlam in Parijs onder vuur
Een nachtmerrie voor de Chinese gastheren van de Olympische Spelen deze zomer in Peking: De internationale zegetocht van de olympische vlam wordt overschaduwd door protesten tegen de Chinese overheersing van Tibet. Anti–Chinese betogers hebben maandag in Parijs de estafetteloop met de olympische fakkel wreed verstoord, nadat het een dag eerder in Londen ook al tot ongeregeldheden was gekomen.
Klik hier voor een slideshow over Tibet op Yord.nl.Door de protesten in de Franse hoofdstad besloot de politie de fakkeltocht drastisch in te korten. Een ceremonie in het stadhuis werd afgeblazen. De vlam is in een busje naar het eindpunt vervoerd. Volgens de Franse televisie gebeurde dat op verzoek van de Chinezen, die meer pijnlijkheden rond het symbolische vuur wilden voorkomen.
Honderden demonstranten maakten de estafettetocht tot een hachelijke onderneming. Het eerste incident vond meteen in de Eiffeltoren plaats, waar de fakkelloop begon.
Tussen betogers en ordetroepen kwam het ook daarna constant tot schermutselingen. De autoriteiten lieten de fakkel op het traject van 28 kilometer meerdere keren in veiligheid brengen in een begeleidend busje. Het symbolische vuur doofde zelfs, volgens de politie echter door een technisch probleem. In totaal moesten 3000 agenten instaan voor een veilige fakkelloop. De politie verrichtte zeker vijf arrestaties.
De activisten uitten hun woede over het Chinese bloedvergieten in Tibet en de schendingen van mensenrechten in heel China. Tibet–sympathisanten lieten vanaf de Eiffeltoren en andere plaatsen in Parijs zwarte vlaggen wapperen met daarop de vijf ringen van de Olympische Spelen in de vorm van handboeien. Enkele activisten maakten zichzelf vast met handboeien aan de toren.
Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité riep China op de problemen rond de onrust in Tibet snel en vreedzaam op te lossen. Na het tumult rond de fakkel in Londen toonde hij zich ernstig bezorgd over de situatie in Tibet. De Belg veroordeelde echter ook de ongeregeldheden.
„De vlam wordt nu belaagd, maar geweld is niet verenigbaar met de idealen waarvoor deze vlam staat". Volgens Rogge kan de eendracht van de olympische beweging „ons helpen om de problemen op te lossen".
Het hoofd van het Noorse olympisch comité, Tove Paule, vindt dat de estafette van de vlam moet worden heroverwogen wegens de betogingen. „Het Internationaal Olympisch Comité heeft een groter probleem als de estafette doorgaat".
Peking veroordeelde de ordeverstoringen door wat zij Tibetaanse separatisten noemt. „De olympische vlam vertegenwoordigt respect, vriendschap en vooruitgang. Deze acties waren bedoeld om de olympische spirit te ondermijnen", tekende de staatstelevisie op uit de mond van een official.
China kreeg de afgelopen tijd forse kritiek voor het optreden in Tibet, waar demonstraties met harde hand werden neergeslagen. Volgens Tibetaanse leiders zouden meer dan 150 mensen om het leven zijn gekomen, de Chinese overheid houdt het op twintig.