Protest tegen hoge prijzen in Egypte
Twee dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen is de Egyptische regering zondag opgeschrikt door protesten tegen de verslechterende economische omstandigheden.
In de noordelijke industriestad Mahalla el-Kobra gingen duizenden arbeiders en inwoners de straat op om te demonstreren. Sommigen raakten slaags met de oproerpolitie, die eerder zondag een staking bij de grootste staatstextielfabriek van het land had verhinderd. Betogers gooiden stenen naar de politie, die de menigte met traangas uiteen probeerde te drijven. Ongeveer vijftig mensen raakten gewond en nog eens vijftig werden gearresteerd, meldden de autoriteiten.Ook elders in het land werd tegen de hoge prijzen gedemonstreerd. Duizenden Egyptenaren bleven weg van hun werk of school. Bij de acties in het land werden nog eens bijna honderd mensen aangehouden.
In Egypte heerst al een tijd onvrede over de lage lonen en stijgende prijzen. Bijna 40 procent van de bevolking leeft op of onder de armoedegrens van 2 dollar (1,25 euro) per dag. Basisvoedingsmiddelen als bakolie en rijst zijn de afgelopen maanden bijna in prijs verdubbeld en er is een tekort aan brood dat door de overheid wordt gesubsidieerd. Om de onrust af te zwakken heeft president Hosni Mubarak de invoerheffingen voor sommige levensmiddelen verlaagd, maar de regering heeft de burgers met klem ontraden deel te nemen aan stakingen of demonstraties.
Achter de schermen probeerde de overheid vakbondsleiders in Mahalla onder druk te zetten de aangekondigde staking af te blazen. Uiteindelijk bezetten agenten in burger de staatstextielfabriek in Mahalla om de staking te verhinderen. „Wie met hen in discussie ging werd gearresteerd”, zei Mustafa Foda, die volgens eigen zeggen al 25 jaar in de fabriek werkt. Arbeiders gingen gewoon aan het werk, maar toen hun dienst er opzat gingen ze de straat op om te demonstreren.
In de hoofdstad Caïro was oproerpolitie op de been om samenscholingen tegen te gaan. Op straat was beduidend minder verkeer te zien dan normaal op zondag en de scholen bleven nagenoeg leeg. De Egyptenaren hebben de naam politiek apathisch te zijn en veel mensen waren verrast over de grote respons. „Ik had niet verwacht dat mensen gehoor zouden geven aan de oproep, al zijn mijn vier zoons, die ook taxichauffeur zijn, ook thuisgebleven”, zei een taxichauffeur in Caïro die zijn naam niet durfde te noemen.