Mogelijke afschaffing bonussen drukt koers OPG
Het aandeel OPG stond donderdag flink onder druk na de aankondiging van minister Klink van Volksgezondheid van een plan om bonussen en kortingen van medicijnfabrikanten aan apothekers af te schaffen. De uitbater van apotheken verloor tijdens de middaghandel op de beurs in Amsterdam 8 procent.
Apothekers vangen jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan bonussen en kortingen van farmaceuten, die ze vervolgens in eigen zak steken. De apothekers zeggen het geld nodig te hebben om hun praktijkkosten te betalen.De laatste jaren zijn afspraken gemaakt over teruggave van een deel van deze kortingen om de kosten van geneesmiddelen in de hand te houden, maar Klink wil er vanaf 2010 helemaal van af. Met de bestaande afspraken wordt per jaar 1,3 miljard euro bespaard.
Het plan van Klink heeft OPG „verbaasd", aldus een woordvoerder. „Het is duidelijk geen goed signaal, maar we hebben er nog een heleboel vragen over." OPG heeft 228 eigen apotheken in Nederland, dat goed is voor ongeveer de helft van het bedrijfsresultaat. Daarnaast levert de groothandelspoot van het bedrijf medicijnen en andere medische producten aan 250 onafhankelijke apotheken.
Rabo Securities verwacht „in het slechtste geval" dat het bedrijfsresultaat van OPG 10 tot 40 procent, ofwel 14 tot 60 miljoen euro, lager uitvalt door de maatregelen. De zakenbank tekent daar wel bij aan dat OPG dit deels kan opvangen met nieuwe afspraken met zorgverzekeraars „maar een negatief effect is waarschijnlijk."
Volgens de woordvoerder van OPG is het nog te vroeg om een getal aan de aangekondigde maatregelen te hangen. „We hebben begrepen dat Klink de plannen voor het zomerreces aan het parlement wil voorleggen, dan zal meer duidelijk worden."
OPG verwacht dit jaar een bruto negatief effect van 13 miljoen euro op het bedrijfsresultaat als gevolg van een akkoord, dat in september vorig jaar werd gesloten. Daarin hebben apothekers, fabrikanten, verzekeraars en de overheid afgesproken dat de prijzen van zogeheten generieke medicijnen met 10 procent omlaag moeten.