Leugendetector
Nog niet zo lang geleden was er een politicus die een bewindsvrouw „knettergek” noemde. Dat deed de vraag rijzen of er in politiek Den Haag soms permanent een psychiater gestationeerd moet worden. Dinsdag maakten een volksvertegenwoordiger en een minister elkaar -de een in meer bedekte termen, de ander regelrecht- uit voor keiharde leugenaar. Dat roept de behoefte op aan een in de vergaderzaal van de Tweede Kamer geplaatste, goed werkende leugendetector.
De grote vraag na het Kamerdebat over de film ”Fitna” is immers: wie heeft gelijk? Wilders of het kabinet?Veel conflicten tussen mensen kunnen na wat doordiscussiëren opgelost worden. Bij nadere beschouwing blijkt dan dat de een van een kwestie kant A belichtte en de ander kant B, kanten die elkaar bij nader inzien toch niet uitsluiten. Maar in de controverse Wilders-Hirsch Ballin lijkt dat onmogelijk. Of het kabinet heeft gelijk met de stelling dat Wilders in het gesprek van 7 november vorig jaar iets over de inhoud van zijn film heeft onthuld, waaronder zijn voornemen beelden te tonen van verbranding van de Koran, of Wilders heeft gelijk met zijn stelling dat hij er niets, maar dan ook niets over heeft gemeld. Tussen dit zwart en wit zit geen grijstint.
Wie heeft gelijk? Niet per se de meerderheid. Maar er zijn meer gegevens die het twijfelachtig maken dat de enkeling Wilders de waarheid spreekt en het kabinet, alsmede de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, liegt. Documenten bijvoorbeeld.
Zeker, papier is geduldig. En dat wat zwart op wit staat is daarmee nog niet waar. Maar wie er goed over nadenkt, moet wel tot de conclusie komen dat het zeer waarschijnlijk is dat het papier in dit geval de waarheid bevat. D66’er Pechtold, qua ideologie niet bepaald onze man, wist het dinsdag, aan het eind van het debat, scherp te analyseren.
Als Wilders gelijk heeft, redeneerde hij, en eind vorig jaar in het besloten gesprek met bewindslieden werkelijk niets gezegd heeft over de inhoud van zijn film, zitten de aantekeningen van Hirsch Ballin er niet een beetje naast, maar vormen zij één grote zwendel. Want laten we wel zijn, aldus Pechtold, het meeste wat in de betreffende documenten staat, klopt. Wat er staat over de globale opbouw van film blijkt, nu we ”Fitna” kennen, juist te zijn.
Als Wilders dat in het betreffende gesprek niet onthuld heeft, stelde de D66-leider, moet het hele schrijfsel dus recent, bijvoorbeeld deze of vorige week geschreven zijn. En voorzien van een sterke antedatering. Is die voorstelling van zaken geloofwaardig?
Het antwoord op die vraag hoeft nauwelijks nog gegeven te worden. Na de spannende match van gisteravond lijkt het er bijzonder veel op dat Wilders verstrikt is geraakt in zijn eigen, tegenstrijdige uitlatingen. De bal ligt nu bij hem. Het kan zijn dat hij hem nog met een welgemikte trap terugschiet. Maar de kans daarop lijkt uiterst klein.
Het vervelende van deze gang van zaken is dat het debat dat hij wilde voeren, het debat over het gevaar van moslimextremisme, op deze wijze nooit van de grond komt. Door Wilders’ eigen toedoen gaat de aandacht voortdurend naar allerlei politiek gedoe en niet naar de zaak die discussie verdient. Dat is uitermate jammer.