Lastig rekenen voor Italianen
Een euro is 1936,27 lire waard. „Reken dus maar ongeveer tweeduizend. Dat is makkelijker”, adviseerden ze bij de grote Banca di Roma, die daarna meteen werd gewaarschuwd door het ministerie van Financiën: „Zo globaal afronden is misleidend.”
De gemiddelde Italiaan zal het echter wel zo doen, want de lire is zo weinig waard dat de kleinste Italiaanse munt vijftig lire bedraagt. Laat staan dat men zich 36 komma 27 lire kan indenken. De eurocenten worden daarom straks het grootste probleem voor de Italianen.
Restgeld
Terwijl een krant of een espresso nu 1500 lire kost, wordt dat straks 77 eurocent. Betaal je met een euro, is het restgeld dus 23 cent, oftewel vijf muntstukjes. Twee van tien cent en drie van een cent. Daar is de Italiaanse portemonnee nu helemaal niet op voorzien.
Het meest begeerde kerstcadeau dit jaar is daarom een nieuwe portemonnee, met plek voor het nieuwe muntgeld. Daarmee kan dan met kerst meteen gespeeld worden, want de banken verkopen vanaf 15 december een ”starter kit”, een pakketje euromunten ter waarde van 12,91 euro (53 munten). De inzet bij de traditionele kaart- en bingo-avonden in de Italiaanse families tijdens kerst zal naar verwachting dit jaar uit euro’s bestaan.
De euro brengt in december nog een verrassing met zich mee. De uitkering van de dertiende maand in Italië, die zelfs zwartwerkers krijgen uitbetaald, wordt eerder uitgekeerd. Om te voorkomen dat er in januari en februari nog te veel lires in omloop zijn, krijgen ambtenaren de uitkeringen begin december al. Prijskaartje: 55.000 miljard lire (28,4 miljoen euro). Zo kan deze bonus gebruikt worden voor de kerstinkopen.
Ook lires in omloop in het buitenland kunnen nu op een lucratieve manier worden teruggehaald. Tegen een geringe belasting van zo’n 2,5 procent moet het grote geld (vaak zwartgeld) weer in omloop raken.
Behalve deze premie aan belastingontduikers, die hun lires naar het buitenland smokkelden, heeft premier Berlusconi nog een cadeautje in petto voor zijn landgenoten. Ieder gezin krijgt met kerst een eurorekenmachientje, vergezeld van een persoonlijke kerstboodschap van de premier dat de nieuwe munten een goede besteding verdienen. Bijvoorbeeld ten gunste van de Italiaanse economie.
De kennismaking met het papiergeld laat overigens tot op het laatste moment op zich wachten, evenals in de rest van Europa. Uit angst voor vervalsingen worden die pas op 1 januari vrijgegeven. Op het „verlies” van de biljetten, die door winkeliers al wel bij de banken kunnen worden afgehaald, staan hoge boetes.
Berovingen
De eerste berovingen heeft Italië ook al achter de rug. Eind september was dat bij de bunker van het eurodepot in het Zuid-Italiaanse Bari. Door het alarm was de buit lager dan gepland en werd slechts 5000 euro aan muntgeld ontvreemd. Half november hadden de overvallers van een bank in Rome meer geluk. Zij gingen er met zo’n 600 miljoen euro vandoor.
Ondanks het ongemak van het rekenen en de hopen munten waar de Italianen mee te maken krijgen, zullen ze overigens geen traan laten om de oude, zwakke lire. Volgens de eurobarometer zijn de Italianen met 83 procent koploper als voorstander van de euro.