Buitenland

EU vermijdt China te kritiseren om Tibet

De EU heeft zich zaterdag „diep bezorgd” betoond over de situatie in Tibet. Maar de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 lidstaten, die bijeenwaren in Brdo in Slovenië, vermeden China direct te bekritiseren.

Buitenlandredactie
31 March 2008 09:05Gewijzigd op 14 November 2020 05:41
SEOUL – De protesten wereldwijd tegen het optreden van China in Tibet duren voort. Zaterdag demonstreerden Zuid Koreaanse pacifisten in de hoofdstad Seoul met Tibetaanse vlaggen en riepen leuzen als ”Vrij Tibet”. Foto EPA
SEOUL – De protesten wereldwijd tegen het optreden van China in Tibet duren voort. Zaterdag demonstreerden Zuid Koreaanse pacifisten in de hoofdstad Seoul met Tibetaanse vlaggen en riepen leuzen als ”Vrij Tibet”. Foto EPA

In een verklaring geven de ministers aan de mensenrechtensituatie in China scherp in de gaten te houden. Zij roepen op tot een einde aan het geweld en tot het goed behandelen van arrestanten. Verder bepleiten zij bij China en de Tibetaanse geestelijk leider, de dalai lama, een „substantiële en constructieve dialoog” te beginnen. Die moet zich richten op het behoud van de Tibetaanse taal, cultuur, religie en tradities. Van een eventuele boycot van de Olympische Spelen deze zomer in China wordt niet gerept. Dat is een zaak van de EU-landen afzonderlijk.De dalai lama, de geestelijk leider van Tibet, heeft de wereld zaterdag gevraagd te helpen de crisis in zijn land op te lossen. „Wij hebben geen macht, alleen rechtvaardigheid, waarheid en oprechtheid. Daarom roep ik de internationale gemeenschap op te helpen”, aldus de boeddhistische leider tijdens een meditatiebijeenkomst in de Indiase hoofdstad New Delhi.

Hij duidde China aan als „bijna” een politiestaat. De instroom van niet-Tibetaanse Chinezen verstikt het traditionele Tibet, waarschuwde de dalai lama. De Chinese regering maakt zich volgens hem schuldig aan „demografische agressie” en „een soort culturele genocide.” In de Tibetaanse hoofdstad Lhasa wonen nu 100.000 Tibetanen en twee keer zo veel mensen die vanbuiten de regio komen, zei hij.

Zaterdag hebben in Lhasa Tibetanen weer gedemonstreerd tegen de Chinese overheersing. Er waren „veel mensen” betrokken bij het protest en ooggetuigen zeiden dat er ook werd gevochten, wist iemand van de International Campaign for Tibet te melden.

Volgens het Tibetaanse parlement in ballingschap zijn bij de botsingen tussen het Chinese leger en Tibetaanse betogers de afgelopen tijd zeker 135 mensen omgekomen, duizenden gewond geraakt en zeker vierhonderd gearresteerd.

Meer over
Tibet
Protesten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer