Buitenland

Oppositie Zimbabwe claimt winst

De belangrijkste oppositiepartij van Zimbabwe claimt winst bij de zaterdag gehouden verkiezingen. Op grond van eerste uitslagen heeft de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) het niet alleen heel goed gedaan in de grote steden, maar ook in enkele plattelandsdistricten waar de partij van president Robert Mugabe van oudsher sterk staat, zei de partij zondag.

Buitenlandredactie
31 March 2008 06:44Gewijzigd op 14 November 2020 05:41
HARARE - Het tellen van de stemmen op een bureau in Harare is hier in volle gang. Foto EPA.
HARARE - Het tellen van de stemmen op een bureau in Harare is hier in volle gang. Foto EPA.

De kiesraad in Zimbabwe maakte vanochtend de eerste uitslagen bekend. Zowel de partij van president Robert Mugabe als de belangrijkste oppositiepartij, de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) heeft drie zetels gehaald, zo werd via radio en televisie gemeld. Het is niet duidelijk waarom de eerste uitslagen pas vandaag bekend zijn gemaakt. Volgens verkiezingswaarnemers waren de eerste uitslagen zaterdag om 23.00 uur, vier uur na het sluiten van de stembureaus, al bekend. Bij eerdere verkiezingen werden de eerste uitslagen wel kort na het sluiten van de stembureaus bekend. „De vertraging geeft duidelijk voeding aan vermoedens dat er iets gaande is”, zei het hoofd van de waarnemersmissie van het Pan-Afrikaanse Parlement, Noel Kututwa.De einduitslag wordt vandaag laat in de middag verwacht. In totaal waren 5,9 miljoen kiezers opgeroepen naar de stembus te gaan. De opkomst lag op 45 procent.

De spanning in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare nam zondag in de loop van de dag toe. De oproerpolitie en andere eenheden werden naar dichtbevolkte buitenwijken gestuurd, zeiden onafhankelijke verkiezingswaarnemers.

Op basis van 35 procent van de stemmen voert oppositieleider Morgan Tsvangirai de race om het presidentschap tegen Mugabe aan met 67 procent van de stemmen, zei de MDC. Omdat driekwart van de kiezers op het platteland woont waar Mugabe zijn grootste aanhang heeft, is nog onduidelijk hoe de door de oppositie genoemde uitslagen moeten worden geduid.

Door nu al winst te claimen tart de oppositie de veiligheidsdiensten, die hebben gewaarschuwd dat onofficiële uitslagen niet zullen worden geduld. Het claimen van de overwinning kan worden uitgelegd als een poging tot staatsgreep, lieten regeringsmedewerkers weten.

Mugabe liet al weten dat hij een nederlaag zal accepteren. Maar hij toonde zich ervan overtuigd dat hij wordt herkozen. De stembusgang gold als een belangrijke test voor de 84-jarige president, die het land al sinds de onafhankelijkheid in 1980 leidt.

De secretaris-generaal van de MDC, Tendai Biti, zei dat de partij zich baseert op uitslagen die na de verkiezingen bij de stembureaus zijn opgehangen en naar de partij zijn doorgebeld door activisten. Omdat de informatie al openbaar was kan er geen sprake zijn van illegale bekendmaking, zei hij. De MDC won bijna alle parlementszetels in de grote steden Harare en Bulawayo, zei Biti. Dat zou niet verwonderlijk zijn, omdat dat bolwerken zijn van de oppositie. Maar hij meldde ook winst voor de oppositie in de districten Mashonaland West en Masvingo en de noordoostelijke stad Bindura, die bekend staan als bolwerken van Mugabe’s partij. Bindura, een mijn- en landbouwgemeente, is de thuisbasis van de gevreesde jeugdbrigade van de regeringspartij, wier leden aanhangers van de oppositie in elkaar plegen te slaan. „De overwinning van het volk ligt op koers”, zei Biti . „We hebben absoluut geen twijfel dat we deze verkiezingen gaan winnen.”

De voorzitter van de kiescommissie, rechter George Chiweshe, zei dat de verkiezingen „gecompliceerder” zijn geweest dan anders, maar dat hij zo spoedig mogelijk met de eerste uitslagen naar buiten zal komen. Waarnemers die zondag een kijkje namen op het kantoor van de commissie constateerden echter dat daar maar weinig medewerkers aanwezig waren en dat er duidelijk geen haast werd gemaakt. Biti zei dat het regime niet goed weet hoe het de situatie moet aanpakken en bewust tijd rekt. De oppositie maakt zich daar zorgen over, zei hij.

Als geen van de presidentskandidaten meer dan 50 procent haalt komt er een tweede ronde. Behalve Tsvangirai treedt voormalig minister Simba Makoni in het veld tegen de 84-jarige Mugabe. Makoni zal naar verwachting zowel bij de regeringspartij als bij de MDC stemmen weghalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer