Persinstituut luidt noodklok over journalisten
Regeringen moeten zich harder inzetten voor de berechting van degenen die journalisten vermoorden. Het Internationaal Persinstituut (IPI), een in Wenen gevestigde organisatie die zich inzet voor de persvrijheid, heeft dat vrijdag gezegd.
Het IPI luidt de noodklok over het aantal verslaggevers dat het slachtoffer is geworden van geweld. In de eerste elf maanden van dit jaar zijn 53 journalisten om het leven gebracht, slechts drie minder dan de 56 die in het gehele vorige jaar werden gedood.
De meeste journalisten –tien– kwamen om het leven in Colombia. In Afghanistan werden de afgelopen weken acht verslaggevers en fotografen omgebracht. In de Palestijnse gebieden werden drie journalisten gedood, net als in de Filipijnen. In totaal werden er in 23 landen journalisten om het leven gebracht, meldde het IPI.
IPI-directeur Johann Fritz stelde dat er altijd een risico bestaat dat een journalist die een oorlog verslaat in een vuurgevecht belandt. „Maar zelfs goedgeoefende en ervaren journalisten zullen blijven omkomen zolang soldaten, paramilitaire strijders, terroristen, bandieten en andere groepen denken dat ze journalisten straffeloos kunnen vermoorden.” Fritz riep regeringen dan ook op elke moord op een vertegenwoordiger van de pers grondig te onderzoeken en de schuldigen te berechten. Hij noemde het alarmerend dat de moord op een journalist een „gangbare censuurmethode is geworden voor extremisten, leden van de georganiseerde misdaad en corrupte ambtenaren.”