Bewondering voor de onbaatzuchtige Geus
„Als we die week goed ons best hadden gedaan, vertelde onze meester in groep 8 altijd het laatste lesuur op vrijdagmiddag als beloning een verhaal. Zo herinner ik mij nog levendig zijn vertelling over een gevecht van de Geuzen tegen de Spanjaarden op Slot Loevestein tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De onbaatzuchtigheid van de Geuzen die de vijand te vuur en te zwaard bestreden, maakte veel indruk op mij.
Jaren later ontdekte ik dat dit verhaal van de meester afkomstig was uit ”Slot Loevestein in 1570”, een historische roman van Jan Frederik Oltmans uit de negentiende eeuw, vol heldendom, nationalisme en zwart-witdenken.
Door de verhalen op vrijdagmiddag en het boek van Oltmans is mijn liefde voor de vaderlandse geschiedenis opgebloeid. Ik ben om die reden uiteindelijk geschiedenis gaan studeren. Als geschiedenisdocent op de Gomarusscholengemeenschap in Gorinchem sprak ik ook graag met mijn leerlingen over onze nationale geschiedenis.
De onverzettelijkheid van verzetsstrijders als Johannes Post heeft me ook altijd diep getroffen. Het is goed om de herinnering aan mensen die dwars tegen de tirannie van anderen ingingen, levend te houden. Het onbaatzuchtige gedrag van zulke helden strekt ons tot voorbeeld. Hoe we met onze vrijheid dienen om te gaan en welke ruimte we moeten geven aan anderen blijven belangrijke vragen om over na te denken, juist rond de jaarlijkse herdenkingen op 4 en 5 mei.
Ook nu ik burgemeester van Barendrecht ben, zet ik me actief in om belangrijke momenten uit ons volksleven door te geven aan nieuwe generaties. Zo heb ik me sterk gemaakt voor de komst van een boek over onze gemeente in de jaren 1935-1950. Het is goed dat burgers hun geschiedenis kennen, zeker voor een nog jonge gemeente als Barendrecht. In een tijd als de onze is het van groot belang om te zoeken naar wat bindt. Daarbij speelt het gemeenschappelijke verleden een grote rol.”