Economie

SER sterk verdeeld over zondagswerk

De Sociaal-Economische Raad (SER) brengt volgende week maandag een sterk verdeeld advies uit over het initiatiefwetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie over werken op zondag. Dat stellen vakcentrale FNV en bronnen rond de SER.

Redactie politiek
10 October 2002 09:20Gewijzigd op 13 November 2020 23:52

ChristenUnie-kamerlid Van Dijke had niets anders verwacht. „Ik ga ervan uit dat de Eerste Kamer nu snel tot stemmen overgaat.”

Het wetsvoorstel-Bussemaker/-Van Dijke regelt dat werknemers alleen nog op zondag hoeven te werken als ze dat zelf willen. De werkgevers binnen de SER voelen weinig voor die extra zeggenschap van werknemers. De bonden steunen het wetsontwerp. De onafhankelijke SER-leden komen met eigen kanttekeningen.

Het wetsvoorstel was september vorig jaar al aangenomen door de Tweede Kamer, maar werd daarna opgehouden door de Eerste Kamer. Op de valreep zorgden VVD, D66 en CDA ervoor dat in mei eerst nog advies werd gevraagd aan de SER.

De andere fracties in de Senaat vonden dat klinkklare onzin, omdat ook voor de zomer al bekend was dat werkgevers en werknemers hierover tot op het bot verdeeld waren. Bovendien stond toen voor VVD en D66 al vast dat zij hoe dan ook tegen de wet zouden stemmen, zelfs als er -wat niet aannemelijk was- een unaniem positief advies van de SER zou komen. Ten slotte is het zeer ongebruikelijk dat het parlement een advies van de SER vraagt in een zo laat stadium van de parlementaire behandeling.

Van Dijke: „Het ziet er steeds meer naar uit dat we gelijk krijgen en dat het SER-advies niets nieuws zal bevatten. Werkgevers waren tegen en blijven het, werknemers waren voor en blijven het ook. Het lijkt me daarom het beste dat de Eerste Kamer snel haar procedure van behandeling hervat. Dat betekent waarschijnlijk dat Jet Bussemaker en ik nog een officiële reactie moeten geven op het advies. En daarna kan de Senaat stemmen. Dat moet binnen enkele weken kunnen gebeuren.”

Van Dijke is niet bang dat zijn wetsvoorstel verworpen zal worden. „Het CDA heeft ons steeds verzekerd: als het op stemmen aankomt, stemmen we voor. Jammer alleen dat het zich voor de zomer mee heeft laten zuigen in het spelletje van VVD en D66. Dat begrijp ik nog steeds niet.”

In het wetsvoorstel regelen PvdA en ChristenUnie niet alleen dat een werknemer voortaan zelf kan beslissen of hij op zondag wil werken, maar ook dat werkgevers bij het vaststellen van de arbeidstijden meer rekening moeten houden met persoonlijke omstandigheden van hun werknemers, zoals zorgtaken.

Een woordvoerder van de Sociaal-Economische Raad bevestigt dat maandag een advies aan de Eerste Kamer bekend wordt gemaakt. Over de inhoud kan hij nog niets meedelen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt de conclusie van de FNV voorbarig, omdat het voorstel nog in voorbereiding is.

Het Platform Detailhandel, een samenwerkingsverband van De Nationale Winkelraad en de Raad Nederlandse Detailhandel, sprak zich woensdag opnieuw uit tegen overheidsbemoeienis op het terrein van zondagswerk. „Wij hebben ons als platform steeds uitgesproken tegen een wettelijk recht voor het personeel om werken op zondag te weigeren. Wij blijven van mening dat sociale partners zelf prima in staat zijn goede afspraken te maken met hun werknemers”, aldus voorzitter mevrouw B. van Arenthals van De Nationale Winkelraad.

De detailhandel is met een miljoen medewerkers de grootste werkgever van Nederland. Zondagswerk komt in deze bedrijfstak frequent voor, vooral sinds een aantal jaren geleden de openingstijden van winkels flink zijn opgerekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer