Campina verwacht nieuwe schaarste zuivel
De zuivelcoöperatie Campina verwacht dat de melkprijzen in de tweede helft van dit jaar weer zullen stijgen. „Momenteel is er veel melk in de markt, waardoor er een negatief effect is op de melkprijzen", aldus Gielen, waarnemend bestuursvoorzitter van Campina.
De topman verwacht echter dat er vanaf de tweede helft van het jaar „weer een relatieve schaarste" aan melk zal ontstaan, waardoor de melkprijzen weer gaan stijgen. Dit komt vooral door een structureel hogere vraag naar zuivel, onder meer uit Azië.Dat zei Gielen donderdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Campina. Welke gemiddelde melkprijs de boeren dit jaar kunnen verwachten, wilde de topman niet concreet maken. „Het is nog onduidelijk waar de uiteindelijke melkprijs op uitkomt".
Vorig jaar ontvingen de ongeveer 6000 Nederlandse melkveehouders van Campina 16 procent meer voor hun melk. Bij de beoogde fusiepartner Friesland Foods bedroeg de stijging 19 procent. „We zijn tevreden, maar we hadden graag een sterkere stijging gehad", zei Campina-voorzitter Wantenaar.
De hogere melkprijs werd direct doorberekend aan de afnemers en droeg dan ook „voor een belangrijke mate" bij aan de hogere omzet van 2007. Campina behaalde een omzet van ruim 4 miljard euro. Dit is 11 procent meer dan in 2006, toen de omzet 3,6 miljard euro bedroeg. De onderliggende omzetgroei is onder de 2 procent uitgekomen.
Campina profiteerde niet alleen van gunstige melkprijzen, maar ook van de trend bij consumenten om gezonder te leven. Campina speelt daar al geruime tijd op in met producten als Optimel, Vifit en Milner. Het bedrijf wil in 2008 een verdere groei van deze ’gezondheidszuivel’ realiseren.
Consumentenproducten, waaronder melk, yoghurt en zuiveldranken, waren bij Campina goed voor een omzet van 2 miljard euro. Kaas en boter leverden 1 miljard euro aan inkomsten op. De overige omzet kwam uit industriële zuivel.
Campina, dat over de hele wereld actief is, behaalt de grootste omzet uit Nederland en Duitsland en andere Europese landen. Het bedrijf zag de verkopen in het Midden-Oosten teruglopen, doordat andere leveranciers in staat bleken onder de prijzen van Campina zaken te doen.
Campina en Friesland Foods kondigden eind vorig jaar aan te willen fuseren. Campina stelde dat de gesprekken in een dusdanig stadium zijn dat de fusieovereenkomst op 9 april naar de leden gaat. Een maand later moeten de boeren hun goedkeuring geven. Inhoudelijk wilde het Campina-bestuur niet ingaan op de voorgenomen krachtenbundeling.