Binnenland

De Von Amsbergen bleven onzichtbaar

DEN HAAG - Het is nog niet bekend wie er dinsdag in de Nieuwe Kerk op de voorste rijen zullen zitten. De Oranjes, dat is zeker, maar wie komen er van de familie Von Amsberg? Weinig Nederlanders zullen ze herkennen. De eigen familie van prins Claus had geen grote plaats in de Nederlandse samenleving.

W. G. Hulsman
10 October 2002 08:32Gewijzigd op 13 November 2020 23:52
DEN HAAG - De kist waarin prins Claus ligt opgebaard, is bedekt met de Nederlandse vlag. Zijn onderscheidingen liggen op fluwelen kussens voor de baar. - Foto ANP
DEN HAAG - De kist waarin prins Claus ligt opgebaard, is bedekt met de Nederlandse vlag. Zijn onderscheidingen liggen op fluwelen kussens voor de baar. - Foto ANP

De prins onderscheidde zich daarin -net als op zoveel andere punten- van zijn schoonvader, prins Bernhard. Diens Duitse familie had een naam en een gezicht voor Nederlanders. Bernhards broer Aschwin en zijn vrouw Simone waren graag geziene gasten op paleis Soestdijk. En prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard, maakte voor de Nederlander bijna deel uit van de koninklijke familie en woonde tot haar dood in 1971 op het kasteeltje Warmelo.

Van prins Claus’ familie is in Nederland veel minder bekend. Zelden haalden de zussen Von Amsberg de Nederlandse kranten. In Duitsland gebeurde dat wat vaker. Daar was men er trots op dat het land weer eens een echtgenoot voor een koningin had geleverd.

De vader van prins Claus was Claus Felix Friedrich Leopold Gabriel Archim Julius August von Amsberg. Deze vestigde zich in de jaren dertig en veertig tijdelijk als planter in Tanzania en bezorgde zijn zoon daardoor onvergetelijke jonge jaren. Na de oorlog keerde het gezin terug naar Duitsland. Al snel daarna, in 1953, overleed Claus’ vader aan een hartstilstand.

De moeder van de nu overleden prins overleefde haar man vele jaren. Zij stierf pas in 1996, op 94-jarige leeftijd.

Gosta Julie Adelheid Marion Marie von Amsberg-Baronesse von dem Bussche-Haddenhausen trouwde in 1924 met Claus von Amsberg senior. Zij woonden de jaren voor hun vertrek naar Tanzania in Hitzacker in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren. De laatste jaren van haar leven bracht de barones opnieuw in deze streek door, in het bij Hitzacker gelegen Dannenberg. Zij werd in Hitzacker begraven.

Moeder Von Amsberg onderhield tijdens haar leven een warme band met de koninklijke familie in Nederland. Tot enkele jaren voor haar overlijden kwam ze regelmatig in Nederland op bezoek. Zij was ook aanwezig bij de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980 en zat tijdens die plechtigheid naast prinses Juliana op de voorste rij in de Nieuwe Kerk. Dat weinig bekend is over de barones, komt ook door haar tegenzin om in de publiciteit te treden.

Prins Claus had een warme band met zijn moeder, ging veel bij haar op bezoek en belde haar vaak op. „Ze was een geweldige moeder en grootmoeder, ze wist te geven. Dat was haar leven”, zei een neef bij de begrafenis in 1996.

Prins Claus groeide op in een gezin van zeven kinderen, waarvan hij de enige jongen was. Boven de prins zit zijn één jaar oudere zus Sigrid en na hem volgden Rixa, de tweeling Margit en Barbara, Theda en Christina. Op Margit na leven alle zussen nog. Margit stierf in 1988 op 58-jarige leeftijd aan kanker. Zij is bijgezet in het familiegraf in Hitzacker.

Sigrid (geboren in 1925) trouwde in 1952 met Bernd Jencquel (1913), een afstammeling van een Hamburgs aristocratengeslacht. Zij kregen drie kinderen: Marion (1953), Claus (1955) en Joachim (1960).

Zus Rixa von Amsberg (1927) trouwde in 1960 met Peter Ahrends (1920).

Margit (1930) kreeg uit het in 1964 met Eberhardt Grubitz (1931) gesloten huwelijk één zoon: Christoph (1965).

Haar tweelingzus Barbara von Amsberg trouwde in 1963 met Günther Haarhaus (1921). Zij kregen twee kinderen: Alexandra (1965) en Rüdiger (1967).

De twee jongste zussen van prins Claus trouwden ’goed’. Zij vonden een adellijke partner. Zus Theda von Amsberg (1939) gaf in 1966 haar jawoord aan Baron Karl von Friesen (1933). Uit dit huwelijk kwamen Baron Alexander von Friesen (1967) en Barones Isabell von Friesen (1969) voort.

Christina von Amsberg (1945) sloeg in 1971 Baron Hans von der Recke (1942) aan de haak. Dit huwelijk werd gezegend met drie kinderen, de baronessen Katinka (1973), Sophie (1975) en Theresa von der Recke (1979). De laatste was een van de bruidsmeisjes die voor de sleep zorgden op de trouwdag van haar neef kroonprins Willem-Alexander met prinses Máxima.

Deze ooms en tantes leven ook nauw mee met de koninklijke familie in Nederland. Bij het huwelijk van prins Willem-Alexander waren bijvoorbeeld de tantes Sigrid Jencquel-von Amsberg, Theda, barones von Friesen-von Amsberg en Christina, barones von der Recke-von Amsberg aanwezig.

Ook bij het huwelijk van prins Contantijn met Laurentien Brinkhorst vorig jaar waren velen van de Von Friezen, Von der Reces en zelfs een aantal vertegenwoordigers uit de familie Von dem Bussche-Haddenhausen aanwezig. Zij waren van harte welkom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer