Buitenland

Raad van Europa voor vrije abortus

De Raad van Europa pleit in een rapport dat dinsdag is gepubliceerd voor legalisering van abortus. Volgens de opstellers van het rapport leidt een verbod op abortus alleen maar tot meer onwettige abortussen.

Buitenlandredactie
19 March 2008 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 05:38

In de meeste van de 47 lidstaten van de mensenrechtenorganisatie is afbreking van zwangerschap toegestaan. Volgens rapporteur Gisela Wurm is het alleen verboden in Andorra, Malta, Ierland en Polen.Maar ook in lidstaten met vrije abortus zijn er volgens Wurm te veel beperkingen. Dit zijn bijvoorbeeld grote afstanden of hoge kosten. In de voorgestelde resolutie worden overheden opgeroepen voor „financiële dekking” te zorgen. Ook de Nederlandse verplichte bedenktijd van vijf dagen kan als beperking worden gezien.

Volgens het rapport van Wurm, dat door de commissie gelijke rechten van de Raad van Europa is aangenomen, moeten vrouwen kans krijgen op een „vrije en verlichte keuze.”

Hoewel het rapport enerzijds oproept tot een volledige vrijstelling van abortus, stelt de commissie ook dat afbreking van zwangerschap „in geen geval kan worden gezien als een middel voor gezinsvorming.” Ook moet abortus „zo veel als mogelijk worden vermeden.” Daarom is het noodzakelijk dat er toegang is tot voorbehoedmiddelen, dat scholen „verplichte seksuele voorlichting” geven en dat informatiecampagnes een „positieve houding over het gezin” uitstralen.

De Europese lobbyist voor de Britse christelijke organisatie CARE, David Fieldsend, was onaangenaam verrast door de toon van het rapport. „Wat begon als een onderzoek naar de effecten van abortus op vrouwen, eindigt nu met een voorstel abortus tot een recht te verheffen.” Fieldsend vond het „schokkend” te lezen dat „abortus min of meer de enige verlichte keuze is die vrouwen kunnen maken.”

Dit rapport is door de commissie aangenomen en wordt half april besproken in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Daarin zitten afgevaardigden uit de parlementen van de 47 lidstaten. Nederland is een van de oudste lidstaten.

Het is niet uitgesloten dat de parlementaire vergadering de voorgestelde resolutie aan de kant schuift. En als de aanbeveling wel wordt aangenomen, heeft die nog steeds geen juridische betekenis. Uitspraken van de Raad van Europa hebben alleen een inhoudelijk gezag, vanwege hun kwaliteit, maar geen formeel gezag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer