Economie

Eurlings houdt hoop op snelle komst hsl

Minister Eurlings van Verkeer blijft hopen op ingebruikname van HSL-Zuid in de tweede helft van dit jaar. Dat bleek maandag tijdens de eerste dag van een driedaags wereldcongres over hogesnelheidstreinen in de RAI in Amsterdam. „We zijn klaar voor de toekomst”, zei Eurlings. „We beschikken straks over een grensoverschrijdende hsl-verbinding.”

ANP
18 March 2008 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 05:38

De CDA-bewindsman kondigde aan dat hij binnen enkele weken de Tweede Kamer informeert over de start van noodzakelijke tests op het traject. De proefnemingen duren ongeveer een halfjaar en zijn noodzakelijk om volgens planning in oktober te beginnen met binnenlands hsl-vervoer op de lijn Amsterdam-Schiphol-Rotterdam.In eerste instantie kunnen de treinen maximaal 160 kilometer per uur rijden over de nieuwe spoorlijn, in afwachting van de komst van nieuw, sneller materieel. Desondanks is de tijdwinst aanzienlijk. De reistijd tussen Amsterdam CS en Rotterdam CS neemt met de komst van de hogesnelheidstrein af van één uur en acht minuten naar 36 minuten.

De ingebruikname van het meest zuidelijke deel van het tracé, tussen Rotterdam en de grens met België, staat gepland voor begin december, als de dienstregeling wordt vernieuwd. De technisch complexe grenspassage veroorzaakte de afgelopen jaren vertraging op vertraging.

Eurlings spreekt sinds enige tijd van streefdata als het gaat om de HSL-Zuid. Kenners in de spoorbranche houden nadrukkelijk rekening met nieuw uitstel, tot in het voorjaar van 2009.

Op het congres zijn de hsl-problemen in Nederland echter geen belangrijk onderwerp. De RAI biedt tot en met morgen een staalkaart van de ontwikkelingen op hsl-gebied. Topmensen van spoorwegmaatschappijen en -beheerders vanuit de hele wereld zijn naar Nederland gekomen om met elkaar te praten over de toekomst van vervoer met supersnelle treinen.

Snel reizigersvervoer per trein heeft de wind in de rug, mede dankzij het groene imago, in een tijd waarin het milieu steeds belangrijker wordt. De sector is zelfverzekerd over de groeikansen. Over de hele wereld worden de komende jaren tienduizenden kilometers hsl-spoor aangelegd, van Brazilië tot Marokko en van Rusland tot Iran.

„De toekomst ziet er goed uit”, vindt Bert Klerk, bestuursvoorzitter van de Nederlandse spoorbeheerder ProRail en voorzitter van de Europese organisatie van spoorbeheerders. „Spoorwegen staan weer voor vooruitgang.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer