Kamer hoort deskundigen over EU–missie Tsjaad
De Tweede Kamer heeft twaalf mensen uitgenodigd die dinsdag hun licht laten schijnen over de voorgenomen missie van de Europese Unie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek. Het kabinet is van plan zestig mariniers uit te zenden, die een verkenningseenheid moeten vormen in Tsjaad.
De missie moet zorgen voor stabiliteit in de gebieden die grenzen aan de door geweld geteisterde West–Sudanese regio Darfur. In deze gebieden zitten naar schatting 250.000 vluchtelingen uit Darfur en 80.000 uit Tsjaad. De vaste Kamercommissies voor Defensie en Buitenlandse Zaken willen zich breed laten informeren voordat zij hun oordeel geven over het plan.Tijdens de hoorzitting komen onder anderen de speciaal adviseur van de Tsjadische president, Youssouf Saleh Abas, en de ambassadeur Ahmat Abderaman Haggar aan het woord. Verder zijn militairen, zoals generaal Henri Bentégeat, voorzitter van het EU Militair Comité, en de militaire vakbonden uitgenodigd. In een besloten briefing later deze week krijgt de Kamer nog informatie van de nieuwe plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Freek Meulman.
Dinsdag is ook de Afrikaanse gezant Mohamed Dayri van de VN–vluchtelingenorganisatie Unhcr aanwezig, evenals de Tsjadische vredesactiviste Delphine Djiraibe en Nederlandse deskundigen van hulp– en vluchtelingenorganisaties.
In totaal doen dertien landen mee aan de in opbouw zijnde EUFOR. In mei moeten 3700 militairen, van wie ongeveer de helft Fransen, operationeel zijn in het midden–Afrikaanse gebied. Zij moeten onder meer bescherming bieden aan vluchtelingen en hulpverleners.
De Tweede Kamer gaf eerder aan zich zorgen te maken over de neutraliteit van de door Frankrijk geleide missie. Frankrijk steunt de regering van Tsjaad in haar conflict met de rebellen. Maar volgens het kabinet zal de missie zich onpartijdig opstellen.
Naast de EUFOR in Tsjaad overweegt Nederland ook een bijdrage te leveren aan de gezamenlijke vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in Sudan. Het geweld tegen de bevolking en de vluchtelingen in Darfur in het westen van dat land houdt aan. De realisatie van deze vredesmacht verloopt uiterst moeizaam.