Economie

„Nederland kan zich beter voorbereiden op vergrijzing"

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar groeit met 2,3 procent en volgend jaar met 1,8 procent. In het jaarlijkse rapport over ons land staat dat Nederland het goed doet in vergelijking met andere Europese landen, maar dat er toch hervormingen nodig zijn om beter voorbereid te zijn op de vergrijzing.

ANP
17 March 2008 19:10Gewijzigd op 14 November 2020 05:38
Het Internationaal Monetair Fonds vindt dat Nederland zich beter moet voorbereiden op de vergrijzing. Foto ANP
Het Internationaal Monetair Fonds vindt dat Nederland zich beter moet voorbereiden op de vergrijzing. Foto ANP

De deskundigen van het IMF wijzen erop dat de groei van de productiviteit in ons land achterblijft bij die van andere landen, hetgeen ten koste gaat van de concurrentiepositie. Ook doen ze aanbevelingen en suggesties om de deelname aan betaald werk te vergroten.Veel vrouwen hebben parttime banen en ze zouden gestimuleerd kunnen worden om meer uren te maken door belastingprikkels. Ook mensen van 57 jaar en ouder zouden zo aangezet kunnen worden om tot op latere leeftijd door te werken.

Het IMF pleit ook voor een geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar, beperking van de aftrek van hypotheekrente, verkorting van de maximale duur van de WW–uitkering, eigen bijdrages in de zorg en het verminderen van de ontslagbescherming. Verder zou Nederland meer ambitie moeten tonen om de staatsschuld te verminderen.

De voorspelling van een economische groei van 2,3 procent in dit jaar komt vrijwel overeen met de nieuwste prognose van het Centraal Planbureau (CPB), 2,25 procent. Evenals het CPB was het IMF verrast door het hoge groeicijfer van het CBS over 2007 en was dat reden om het cijfer voor dit jaar naar boven bij te stellen. Beide instituten rekenen dus met een groei die veel minder is dan die van vorig jaar.

Het IMF denkt weliswaar dat de crisis op de financiële markten een domper kan zeten op de winstcijfers van de banken, maar verwacht daarvan niet een grote invloed op de hele Nederlandse economie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer