„Stinkend rijk” van Drentse boerenlucht
Een Drentse kruidenier verkoopt sinds deze week flesjes met boerenlucht. „Haha, ik word stinkend rijk.”
„Ik was op een boerderij hier in de buurt en rook de lucht. Lekker geurtje. Toen dacht ik: dit is mooi, dit gaan we verkopen.”Henk Smit is kruidenier in Ruinerwold, een dorp onder de rook van Meppel. In de hoofdstraat runt hij Opoe’s Erfenis, een winkeltje waar de nostalgie van af druipt. Brood, snoep, wasmiddelen; allemaal uit grootmoeders tijd. „Mensen worden gek van die computers en mobiele telefoons. Er is een enorme hang naar vroeger, mensen willen proeven van de tijd waarin het allemaal niet zo jachtig was.”
In de woonkamer achter het winkeltje vertelt Smit (42) vol met ideeën te zitten. „Je moet af en toe iets leuks doen.” Zo kwam hij ooit met de plasgoal in een urinoir, een doeltje met een bal aan een touwtje waar mannen tegenaan konden plassen.
Sinds deze week staat boerenlucht als luchtverfrisser op de toonbank. De „lucht van het platteland” zit in een flesje met spray (9,95 euro) of een potje met een soort badkorrels (14,95 euro). „Een boer die op vakantie gaat kan het potje in de hotelkamer zetten. Binnen tien minuten ruikt het naar thuis. Natuurlijk, een varkensboer ruikt anders dan een kippenboer. Dit is de lucht van kuilvoer, zeg maar het ontbijt van de koeien.”
De luchthandel loopt storm. „Binnen twee dagen verkocht ik 1200 flesjes.” Nadat Smit de bekende oranjefan Johan Vlemmix vroeg om reclame voor hem te maken lopen televisieploegen de deur plat in Ruinerwold. „Ongelofelijk. Het overspoelt ons. Twee dagen heb ik alleen maar aan de telefoon gezeten.”
De geur van het platteland is volgens de kruidenier niet alleen bedoeld voor boeren met heimwee. „We hebben zo’n last van al die westerlingen die hier komen. Na een halfjaar verbouwen aan het boerderijtje zitten ze ’s zomers in de tuin en dan stinkt het naar stront. Daar klagen ze over en moeten de boeren die hier al eeuwen wonen weg. Krijgen die boeren te maken met stankcirkels. Daarom zeg ik tegen die westerlingen: ruik maar lekker aan dit potje en bevalt het niet blijf dan mooi in Amsterdam of Scheveningen.”
Hoewel hij de flesjes boerenlucht ook via internet slijt, is de actie volgens Smit alleen maar bedoeld om zijn winkel op de kaart te zetten. „Ik kan als kleinste kruidenier van Nederland geen dure reclamecampagne betalen, maar heb met deze stunt wel hetzelfde effect.”
Volgens eigen zeggen hebben zich vanuit heel Nederland 85 geïnteresseerden gemeld om dealer van het luchtje te worden. Er is ook belangstelling vanuit Duitsland. „Hoe het spul daar heet? Bauernlufte, denk ik. De site farmersair.com heb ik overigens al vast laten leggen.” Wordt Smit slapend rijk van lucht? „Nee, daar moet je Nina Brink voor heten. Die deed het met gebakken lucht nog beter. Volgens de goede rooms-katholieke traditie mag je niet overdadig rijk zijn. Daar houd ik maar aan vast.”