Cultuur & boeken

Mysterieuze tuinman in Jeruzalem

Titel:

Jeannette Wilbrink-Donkersteeg
9 October 2002 16:15Gewijzigd op 13 November 2020 23:51

”Onweer boven Jeruzalem”
Auteur: Bodie en Brock Thoene; vertaling Tineke Tuinder
Uitgeverij: Gideon, Hoornaar, 2001
ISBN 90 6067 898 2
Pagina’s: 403
Prijs: € 18,25; Titel: ”Het hart van Jeruzalem”
Auteur: Bodie en Brock Thoene; vertaling Tineke Tuinder
Uitgeverij: Gideon, Hoornaar, 2002
ISBN 90 6067 899 0
Pagina’s: 428
Prijs: € 18,25

De lotgevallen van David en Ellie, Moshe en Rachel, Jacob en Lori, hun families en hun vrienden -bij liefhebbers van Bodie en Brock Thoene inmiddels welbekend- kunnen verder gevolgd worden in ”Onweer boven Jeruzalem” en ”Het hart van Jeruzalem”. Deze tweede en derde roman in de serie ”De erfenis van Sion” beschrijven de hevige strijd rond de oude stad en de belegering daarvan, waardoor de inwoners van dorst en honger dreigen om te komen.

Door de (gefingeerde) figuren voor het voetlicht te halen, proberen de auteurs iets te laten zien van het leed en de spanning die de oorlog van 1948 voor het persoonlijk leven van betrokkenen met zich meebracht. Door te fantaseren rond de gesprekken van leiders als Ben Gurion en kolonel Michael Stone pogen zij de grote (politieke) lijnen uit te tekenen.

De Thoenes zijn zich bewust van het belang van de geschiedenis in het algemeen en van die van het volk Israël in het bijzonder. Je proeft hun gedrevenheid om die onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Redelijk impliciet wijzen ze op de waarde van herinneringen, citaten van verre, wijze voorvaders, oude boeken. Daarin zien zij de boodschap van Gods leiding, van hoop en vertrouwen, die ze willen doorgeven.

Concept
Het concept dat ze daarbij volgen is inmiddels bij vele duizenden lezers bekend: veel romantiek, ontroerende taferelen, nu en dan een bloederige scène, zwart-witte karaktertekeningen en een goede afloop voor de hoofdpersonen. In ”Onweer boven Jeruzalem” komen hoofdrolspelers als Dov en David er opnieuw goed van af, terwijl je al aan kunt voelen komen dat een bijfiguur als Uri uiteindelijk sneuvelt. Moshe Sachar is uitgesproken goed; Robert Brandenburg en rabijn Akiva zijn buitengewoon slecht.

Aan duidelijkheid laat het verhaal dus niet te wensen over. Aan realisme soms wel. En aan goed taalgebruik hier en daar ook. („„Waar zijn de anderen?” wilde Moshe weten, en liet zijn blik over het stenen bolwerk bovenop de Sionpoort gaan.”)

Deel 3, ”Het hart van Jeruzalem”, komt wat traag op gang, maar de tweede helft is toch weer buitengewoon spannend. Behalve romantiek is hier ook een behoorlijk dosis mystiek aan de geschiedenis toegevoegd. Die krijgt vooral gestalte in de vreemde tuinman, die meer nog dan in het vorige in dit boek een rol speelt. Soms lijkt hij heel oud, dan weer jong. Hij komt en verdwijnt onmerkbaar en doet voorspellingen.

Wellicht hebben de auteurs door dit mysterieuze personage het voorkomen van wonderen willen concretiseren. Wonderen hebben in de geschiedenis van Israël zonder twijfel plaatsgehad, maar de schrijvers maken ze op deze manier niet geloofwaardiger.

De kritische lezer kan zich hieraan storen; wie minder veel eist, heeft ook met deze (overigens vrij prijzige) boeken een prima middel tot ontspanning in handen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer