Consument

Hoe je het droog houdt

Hoe goed je regenkleding ook is, als je een tijdje in de regen rondfietst word je koud en nat - hetzij door binnensijpelend regenwater, hetzij door je eigen transpiratie. Het alleronaangenaamst: een dag op doorweekte schoenen rondlopen. Tijd voor eerherstel van de overschoen.

Geertje Bikker-Otten
14 March 2008 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 05:38
Met overschoenen geen natte voeten. Het is overigens wel handiger de schoenen niet over de broek te schuiven, anders sijpelt er alsnog water tussendoor. Foto's AGU
Met overschoenen geen natte voeten. Het is overigens wel handiger de schoenen niet over de broek te schuiven, anders sijpelt er alsnog water tussendoor. Foto's AGU

Tegen sommige buien is geen beschermlaag opgewassen. Zoals afgelopen week: harde rukwind in combinatie met veel neerslag. Een fietser is onder zulke omstandigheden vooral druk met vooruitkomen en niet van de weg waaien. Als een plotselinge windvlaag de capuchon van je hoofd blaast, heb je geen vinger over om hem terug te schuiven. Als er op hetzelfde moment zwaar verkeer passeert dat door de combinatie van wind en regen een fontein van water opwerpt, kun je niet anders dan het onvermijdelijke over je heen laten komen.Hoe goed je kleding ook is, als je een tijdje in de regen rondfietst word je in veel gevallen koud en nat - hetzij door binnensijpelend regenwater, hetzij door je eigen transpiratie. Als regenkleding niet doet wat ze zou moeten doen, zit je de rest van de dag met de gevolgen: druipend haar, natte kringen op je rug, door optrekkend vocht doorweekte manchetten. Vooral jeansstof in natte toestand blijft urenlang akelig plankerig en kil.

Maar het alleronaangenaamst is het toch wel als in een hoosbui je schoenen doorweekt raken terwijl je er de rest van de school- of werkdag mee moet zien door te komen. Soppende sokken en natte voeten: daar krijg je het intens koud van.

Paraplu
Er zijn allerlei manieren om je te wapenen tegen het ongemak van regenwater. Het is maar net hoe vaak je de fiets gebruikt en welke afstanden er overbrugd moeten worden. Voor kleine ritjes in de regen is de paraplu een verleidelijk instrument. Je steekt hem op en je rijdt weg, geworstel met een stug regenpak is er niet bij. Kees Bakker van de Fietsersbond raadt de paraplu niettemin af. „Een paraplu is erg onhandig. Hij waait weg door de rijwind. Bovendien zit hij precies voor je ogen, dus je ziet minder.”

Dat slechte zicht geldt overigens ook vaak voor de capuchons van regenjassen. „Ik geef er de voorkeur aan om mijn hoofd nat te laten regenen”, zegt Kees Bakker. „Met een capuchon op zie je en hoor je een stuk minder.” Hij vindt losse hoofddeksels in de vorm van regenkapjes of -hoedjes veiliger. „Die hebben als voordeel dat ze meedraaien.”

Over poncho’s en capes is Kees Bakker redelijk enthousiast, vooral omdat je er minder in zweet dan in een regenpak. Maar zo’n los vallend kledingstuk geeft ook minder bescherming. Je schiet er in een mum van tijd in, maar er schiet wel raadselachtig veel water onderdoor. En als de regen lang aanhoudt, ontstaat er in de goot tussen je armen een soort stuwmeer.

De nog vrij nieuwe losse flappen die alleen het bovenbeen bedekken, zijn volgens Kees Bakker vooral handig voor korte ritjes, waarbij ze de ergste wateroverlast binnen de perken houden. „Het grote voordeel is dat ze weinig ruimte innemen en dat je niet gaat zweten.”

Een regenpak is volgens de woordvoerder van de Fietsersbond nog altijd het beste middel om droog te blijven. Dat je er in gaat zweten, moet je in veel gevallen op de koop toe nemen. „Als je kiest voor een goed pak van ademend materiaal, scheelt dat wel. Maar het is geen wondermiddel. Er zijn inmiddels genoeg jassen die lekker zitten, ventileren en ook voldoende waterdicht zijn. Maar de broeken, dat blijft een probleem. En water in de schoen is ook lastig te voorkomen”, meent hij.

Dagobert Duckachtig
Er is wel een oplossing voor natte voeten, maar die lijkt niet bepaald ingeburgerd: overschoenen. Ze zien er een beetje Dagobert Duckachtig uit, maar ze doen precies waar ze voor gemaakt zijn: zorgen dat je schoenen droog blijven. Over Dagobert Duck gesproken: overschoenen kosten tussen de 15 en de 25 euro, maar je bespaart er ook mee. Doornat regenen is niet bevorderlijk voor de levensduur van de meeste schoenen.

Modegevoelig is de gemiddelde regenschoen niet. Sinds jaar en dag lijkt er aan kleur en model weinig te veranderen. De hoes van regenpakkenstof die de schoen bedekt is donkerblauw of zwart, onder de zool zitten bandjes van elastiek, de sluiting bestaat uit drukknopen en klittenband. Ze nemen nauwelijks ruimte in, doen waar ze voor bedoeld zijn en zijn eenvoudig aan te trekken. En ze gaan best lang mee, mits je ze alleen gebruikt voor het doel waarvoor ze gemaakt zijn: ritjes op de fiets. Voor boswandelingen zijn deze overschoenen niet geschikt.

Agu heeft de overschoenen -officieel Bike Boots geheten- al heel lang in het assortiment, laat woordvoerder Ronald Groot weten. „We zijn een van de weinige bedrijven die het voeren. Het is een product dat al jaren aan de verwachtingen voldoet.” Wat betekent dat het niet iets is waar veel aan gesleuteld wordt, al zijn volgens hem vorig jaar de pasvorm en een paar details aangepast. Als variant op de korte Bike Boot is ook een hoger model leverbaar, waardoor het onderbeen tot aan de knie tegen regen en opspattend water beschermd wordt. Laarshoogte, zeg maar. Wellicht een aardige combinatie met een lange regenjas.

Overigens loopt het korte model volgens Groot beter dan het lange en wint de kleur zwart het van de marineblauwe variant. Hij geeft geen exacte verkoopcijfers, maar wil wel kwijt dat de vraag naar overschoenen de afgelopen jaren redelijk stabiel was, maar dat er nu sprake is van een groeiende vraag, ook van buiten Nederland en België.

Drizzle Boots
Wie gehecht is aan droge voeten maar juist wel wil opvallen, zou kunnen kiezen voor Drizzle Boots of Sloggers. Deze overschoenen van Amerikaanse makelij worden sinds een paar jaar ook in Nederland verkocht (via internet, www.overschoenen.nl). Met name de Drizzle Boot ziet er hip uit, alhoewel het model volgens informatie op de website al vijftig jaar op dezelfde leest wordt gemaakt. Het is een doorzichtig laarsje van pvc dat sluit met een elastiekje en een knoop. De opening is vrij wijd, zodat je er zo met je gewone schoenen in kunt. Ze zijn zelfs geschikt voor schoenen met hakken. De zool van het laarsje heeft een geribbeld profiel, zodat je er volgens de informatie op de website ook mee in de sneeuw en in de modder kunt lopen. Ze zijn dus niet alleen bestemd voor fietsers, maar worden ook aangeprezen voor wandelaars of tuinwerk.

De Slogger is een wat lagere overschoen die lomper oogt. Hij is ontwikkeld voor sporters die hun sportschoenen bij nat weer of een modderige ondergrond willen beschermen. Ze worden met name aanbevolen voor sportschoenen, schoenen met dikkere zolen en bijvoorbeeld wandelschoenen.

www.agu.nl; www.overschoenen.nl voor meer informatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer