Boeren uit de polder slaan de handen ineen
NAGELE - Vier agrarische ondernemers uit de Noordoostpolder (NOP) slaan de handen ineen „om een maatschappelijk en economisch duurzame onderneming” te realiseren.
Op het bedrijf van een van de deelnemers in Nagele wordt vrijdag het multifunctionele grootlandbouwbedrijf De Sjalon opgericht. De boeren brengen hun bedrijven onder in een commanditaire vennootschap, die bij de start 100 hectare beslaat.Grote man achter het idee is agrariër Arnold van Woerkom uit Bant. Hij kwam enkele jaren geleden op het idee om meer samen te werken en zocht daar „mensen met denkkracht” bij. In het kwartet zit ook zijn zoon John.
Door samen te werken, willen de ondernemers met De Sjalon „een maatschappelijk en economisch duurzame onderneming realiseren.” Het bedrijf specialiseert zich in de teelt en verwerking van pootaardappelen, en wil door kennisontwikkeling een internationale voorloper worden.
Het grootlandbouwbedrijf wil maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat houdt in, dat in de bedrijfsvoering duurzaamheid als uitgangspunt wordt gehanteerd. Er wordt aandacht besteed aan het milieu, de sociale samenhang tussen ondernemers en het streven naar economische duurzaamheid.
De vier ondernemers uit de NOP staken ruim twee jaar voorbereiding in de start van het bedrijf, samen met medewerkers van Wageningen Universiteit en begeleidingsbureau Oreillon uit Zeewolde. Wetenschappelijke kennis en praktijkervaring gingen hand in hand om innovatie in de praktijk te brengen, stelt Rien van der Velde van Oreillon.
Waarin zit de innovatie?
„De samenwerking op zich leidt tot een gesloten bedrijfssysteem. Bij het verbouwen van de akkerproducten is er weinig in- en uitsleep van spullen. Dat voorkomt weer allerlei ziektes. Verder kan het bedrijf groene diensten aanbieden, bijvoorbeeld in de sociale landbouw. De schaalgrootte maakt het voor de participanten mogelijk om een goede boterham te verdienen.”
Is 100 hectare groot?
„Nee, er zijn hier in de Flevopolder bedrijven van 250 tot 300 hectare. Binnen De Sjalon is ruimte voor groei. Het streven is om uit te komen op 660 hectare. De ondernemers van De Sjalon nodigen andere agrarische ondernemers en ook beleggers in grond graag uit om te participeren.”
Is dit de moderne variant van de Russische kolchoz?
Lachend: „Als u bedoelt in de zin van dat een sovchoz slecht draaide en de kolchoz goed, dan zeg ik ja. Maar dit wordt een modern geleid bedrijf met een directeur aan de top en heel korte communicatielijnen.”
Wat is een sjalon?
„Op akkerbouwland staan vaak rood-wit gekleurde stokken, bedoeld om lijnen uit te zetten. De Sjalon wil ook richting geven naar de toekomst. Daarmee is De Sjalon een landbouwbedrijf van de 21e eeuw.”
Kunnen we dat volgen?
„De ondernemers zullen op een website hun ervaringen bijhouden. Iedereen kan meekijken.”