Opnieuw injecties in geldmarkt
WASHINGTON - Vijf belangrijke centrale banken in de wereld kondigden dinsdag gezamenlijk maatregelen aan om de nerveuze financiële markten te kalmeren en de daling van de dollarkoers tegen te gaan.
De banken zeggen sinds december, toen ze ook gezamenlijk optraden, intensief samen te werken. Dinsdagmiddag besloten ze tot een forse kapitaalinjectie, omdat de druk op de financiële markten de laatste tijd sterk is toegenomen. Bankaandelen in Europa en de Verenigde Staten schoten in reactie op het nieuws omhoog.Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), kondigde aan voor 200 miljard dollar (130 miljard euro) aan leningen beschikbaar te stellen. Banken hoeven die pas over 28 dagen terug te betalen. Normaal gesproken is de leentermijn een dag. De Fed zal bovendien tot 30 miljard dollar aan de Europese Centrale Bank (ECB) en tot 6 miljard dollar aan de Zwitserse centrale bank (SNB) beschikbaar stellen.
De Bank of England gaat volgende week 10 miljard pond sterling aan extra driemaandsleningen aanbieden. Ook de Bank of Canada kondigde soortgelijke maatregelen aan.
De ECB is van plan in een veiling voor 15 miljard dollar aan dollarleningen aan te bieden aan banken in de eurozone. Ook de SNB injecteert dollars in de kredietmarkt, voor een totaal van 6 miljard dollar. „De SNB zal voor dollarliquiditeit zorgen zolang het nodig is”, aldus de bank in een verklaring.
Met de maatregelen willen de banken de liquiditeit op de geldmarkten vergroten. Sinds het begin van de wereldwijde kredietcrisis, afgelopen zomer, hebben banken moeite om aan geld te komen. Ze lenen elkaar minder makkelijk geld uit, omdat er grote onzekerheid heerst over de posities van de diverse banken op de Amerikaanse hypotheekmarkt.
De centrale banken zijn verenigd in de zogenoemde G10. De G10 bestaat, anders dan de naam doet vermoeden, uit elf landen inclusief een aantal Europese landen waaronder Nederland, de Verenigde Staten, Canada en Japan. De Japanse centrale bank liet in een reactie weten dat hij de acties van de collega’s verwelkomt. Zelf grijpt de bank niet in, omdat de Japanse geldmarkt „nog relatief goed blijft functioneren.”
Het energieagentschap EIA van de Amerikaanse regering voorspelt dat de Amerikaanse economie in de eerste helft van 2008 krimpt. Dit is de eerste overheidsvoorspelling die duidt op een mogelijke recessie.
Volgens het dinsdag bekendgemaakte rapport zal de economie in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal met 0,5 procent op jaarbasis krimpen en in het tweede kwartaal met 0,7 procent op jaarbasis. Hoewel de EIA het woord ”recessie” niet in de mond nam, wordt er van een recessie gesproken als de economie twee kwartalen achter elkaar krimpt.
De EIA verwacht dat de Amerikaanse economie vanaf de tweede helft van 2008 weer zal groeien. Over heel 2008 komt de groei volgens de EIA uit op 1,3 procent, de laagste stijging sinds 2001.
Eerder op de dag liet het invloedrijke UCLA Anderson Forecast, een instituut verbonden aan de universiteit van Los Angeles, weten alleen krimp te zien in het tweede kwartaal. Grote Amerikaanse zakenbanken verklaarden al eerder dat de grootste economie ter wereld in een recessie is beland.