Economie

Nederlander kritisch over veetransporten

ZEIST (ANP) - Nederlanders vinden dat de transporten van slachtvee te lang onderweg zijn en dat de regels die de dieren moeten beschermen tekortschieten.

11 March 2008 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 05:37

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek dat TNS NIPO verrichtte in opdracht van WSPA, World Society for the Protection of Animals.Met andere dierenbeschermers begon WSPA donderdag een handtekeningenactie tegen het vervoer van vee over lange afstanden. De organisaties stellen dat elke week miljoenen slachtdieren worden vervoerd en dat dit de dieren, ondanks de bestaande Europese regels, leed berokkent.

Volgens TNS NIPO ziet maar liefst 75 procent van de ruim duizend ondervraagde Nederlanders liever het vlees dan het vee over lange afstanden op transport gaan. Slechts 19 procent vindt dat levende dieren langer dan acht uur mogen reizen, van 10 procent mag de vervoerder uitmaken hoelang een veetransport duurt, 24 procent noemt een transport van acht uur of minder nog acceptabel.

Voor het vervoer van levende dieren geldt geen maximumduur. Afhankelijk van de diersoort moet na 8, 12 of 24 uur een pauze volgen. „In de praktijk komen rijtijden voor van dertig à veertig uur tot meer dan honderd uur. Veel langer dus dan volgens een groot deel van de respondenten wenselijk is”, aldus WSPA.

Het vertrouwen in de Europese regels is niet onbeperkt, zo blijkt uit de peiling. Volgens vier op de tien ondervraagden zijn de regels om het vee tijdens transport te beschermen onvoldoende. Bijna de helft vindt de controles op dierenwelzijn tijdens het vervoer onvoldoende. „Zodra men een idee heeft hoe het allemaal is geregeld, wordt men sceptisch over de bescherming van het welzijn van de dieren. Dat kun je interpreteren als een motie van wantrouwen tegen het Europese beleid”, vindt Sandra Albers, directeur WSPA.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer