Wereld Natuur Fonds laakt visroof EU
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft dinsdag in Johannesburg scherpe kritiek geuit op het visserijbeleid van de Europese Unie in Afrika.
De EU koopt volgens het WWF in Afrika visrechten van arme landen en laat de zee zo door Europese vissers leegvissen. Daardoor wordt de visstand voor de Afrikaanse kustbewoners, die vaak met voedseltekorten kampen, ernstig bedreigd. „Angola is (door hongersnood) stervende, maar de EU heeft pas visserijakkoorden gesloten die de Angolese vis naar de Europese markt afvoeren.” Ondertussen geeft de Unie voedselhulp aan Angola, stelt het WWF.
Het WWF heeft de visserijovereenkomsten van de Unie met veertien Afrikaanse landen onder de loep genomen. Angola is een zeer schrijnend voorbeeld, omdat het niet bekend is of de visstand in de Angolese kustwateren groot genoeg is. Het WWF roept de Europese consument op na te gaan waar zijn vis vandaan komt en de keuze van de vissoort zorgvuldig af te wegen.
Volgens de EU valt het allemaal wel mee. De overeenkomst met Angola voorziet ook in hulp voor het opbouwen „van visserijprojecten die duurzaamheid garanderen, alsmede andere doelgerichte ontwikkelingsprojecten.”
„Wij proberen overeenkomsten te sluiten die verzekeren dat er geen concurrentie is tussen Europese en lokale vissers”, aldus Gregor Kreuzhuber, woordvoerder van Franz Fischler, de Europese commissaris voor Visserij. Europese schepen vissen niet in de 12-mijlszone voor de kust van Angola en er komt bewaking van de kustwateren per satelliet.
Volgens het WWF is inderdaad afgesproken dat 35 procent van de 15,5 miljoen euro die de EU voor Angolese visrechten betaalt, bestemd is voor lokale, kleinschalige visserijprojecten. Maar het is volstrekt onduidelijk waar dat geld in de praktijk zal terechtkomen.