Binnenland

„Liever minder hypes en meer budget”

ROTTERDAM - Na CDA-gemeenteraadsleden klagen nu ook ChristenUnieraadsleden over te hoge werkdruk, zo bleek deze week uit een onderzoek. In een driedelige serie wordt de werkdruk van een raadslid bekeken in een kleine, een middelgrote en een grote gemeente.

Niek Stam
7 March 2008 23:14Gewijzigd op 14 November 2020 05:36
Oosterhoff: ...flexibele werkgever... Foto gemeente Rotterdam
Oosterhoff: ...flexibele werkgever... Foto gemeente Rotterdam

Vandaag het laatste deel: Remco Oosterhoff (30) uit Rotterdam (580.617 inwoners), die daar vorig jaar tot ”Politiek talent van 2007” werd gekroond.Werkzaamheden: „Ik zit sinds 2006 in de Rotterdamse raad voor de ChristenUnie/SGP, als eenmansfractie. Daarnaast werk ik voor twintig uur als projectmanager bij Youth for Christ Rotterdam.”

Vergoeding voor het raadswerk: „2100 euro per maand, bruto.”

Aantal uren per week: „Er staat twintig uur voor, maar daar ga je in de praktijk ver overheen. Dertig uur zal het gemiddeld zeker zijn. Met die twintig uur kun je best raadslid zijn, maar dan kom je niet goed uit de verf. Die gaan alleen al op aan vergaderingen. En dan nog de werkbezoeken erbij, inlezen, spoeddebatten. Als fractievoorzitter zit je ook nog in het presidium. Vorig jaar was ik lid van een enquêtecommissie: een intensieve klus van acht maanden. Dat moet allemaal naast het gewone raadswerk.”

Last van werkdruk? „Het is een stevige job die je niet voor de gein doet. Tegelijk heb ik geluk met mijn flexibele werkgever, waardoor ik de politiek soms voorrang kan geven. Ook heb ik de steun van drie fractiemedewerkers die voor mij de commissies bezoeken. Ten slotte scheelt het dat ik als vrijgezel geen vrouw heb die zegt dat ik nu maar eens een avondje thuis moet blijven. Grote werkdruk? Laat ik zeggen: Het is stevig aanpoten. Een zware hobby, zeg maar.”

Wat is er aan de werkdruk te doen? „Een deel van de werkdruk heeft de politiek hier aan zichzelf te danken. Als raadsleden meteen een debat aanvragen wanneer er weer eens iets in de krant staat: dat is vooral profileringsdrang. Dingen worden in mijn ogen nogal eens opgehyped, wat veel extra werk geeft maar zelden goed beleid oplevert. De raad doet er beter aan zich op de lange termijn te richten.

Een andere oplossing zouden extra vergoedingen zijn voor de fracties, zodat je vaker medewerkers in kunt inschakelen. Met een hoger budget ben je bovendien minder afhankelijk van je andere baan, en kun je je volledig op de politiek richten.”

Stelt u zich de komende verkiezingen weer kandidaat? „Die zijn in 2010, en we zitten sinds gisteren pas op de helft. Laat ik zeggen dat als ik het niet doe, dat in ieder geval niet aan de werkdruk ligt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer