„Digitale wereld is IJdelheidskermis”
Informatie- en communicatie-technologie komt op steeds meer plekken en is op zijn minst altijd in de buurt, ook van consumenten. „De digiwereld lijkt op de IJdelheidskermis in de Christenreis.” Een tocht over de Cebitbeursvloer met ds. A. A. Egas en A. de Pater, beiden lid van de raad van advies van Kliksafe, aanbieder van gefilterd internet.
Het deel van de hal waar de rondgang start, heet ”Digital living @ future building”. Meteen blijkt hoe ver de digitale wereld het alledaagse leven binnendringt: Tv- en films kijken kan zelfs onder de douche. De woonkamer is al langer voorzien van ict-snufjes, de slaapkamer volgt in rap tempo. Het is snel en draadloos wat de klok slaat.De Pater, directeur van de Barneveldse ds. J. Fraanjeschool en daarvoor werkzaam bij Baan Company, en ds. Egas, christelijk gereformeerd predikant in Middelharnis, zijn onder de indruk van de ontwikkelingen en noviteiten. De Pater: „Het is beklemmend om te zien dat dit je leven kan zijn. Maar de ontwikkelingen zijn er en we kunnen ze niet tegenhouden. Microsofttopman Steve Ballmer had gelijk toen hij in zijn Cebitopeningsspeech zei dat ict binnenkort overal en altijd aanwezig is.”
Ds. Egas loopt hoofdschuddend rond: „Ik word moe van alle digitale drukte. Steeds krijg je een nieuwe prikkel, er blijft geen moment van rust meer over. De ict-industrie wil alle behoeften bevredigen die we maar hebben.”
Hoe lang kunnen we met deze ontwikkelingen blijven meegaan?
De Pater: „Het is de vraag waar de grens voor christenen ligt. We lijken machteloos te staan tegenover alle ontwikkelingen, toch behoren we een grens te trekken. We moeten niet meedoen met alles wat de wereld biedt; net als de eerste christengemeenten.”
Ds. Egas: „De duivel verzoekt ons door ons onze rust af te pakken. Net als in het paradijs worden door allerlei digitale toepassingen de oog- en de oorpoort benaderd. Alleen dicht bij de Heere levend is deze verzoeking te weerstaan.”
Bioscoop
Monitoren die driedimensionaal beeld laten zien en andere schermen die door Blu-raytechniek haarscherp zijn, trekken de aandacht. „Wat je op het scherm ziet, is ontzettend realistisch”, zegt ds. Egas. „Zo ontstaat een bioscoopeffect in huis.”
In hal 22 van de beurs die tot en met morgen duurt, wordt volop gegamed. Jongeren zijn druk bezig met vaak gewelddadige spellen op grote schermen. Spelende bands en harde muziek maken communicatie op veel plaatsen onmogelijk; folders laten spellen zien waarin geselingen, terrorisme en oorlog de gewoonste zaak van de wereld lijken. „Dit is echt een andere wereld dan waarin wij als ouders leven”, zegt ds. Egas. „Voor tal van christenjongeren is dat helaas niet het geval.”
„Dit is afstotend. Zeker ook als je kijkt naar de gezichten van de jongeren die zitten te gamen”, zegt de Barneveldse schooldirecteur. „Toch verbaas ik me erover hoeveel van onze jongeren hieraan ook meedoen.”
Tv op mobieltje
Telefoonaanbieder Vodafone heeft een eigen hal ingericht met producten en diensten. Vooral internet en tv via het mobieltje trekken de aandacht.
Net zoals er gefilterd internet beschikbaar is voor de computer, kan dat ook met de mobiele variant. Kliksafe begon daarom begin vorig jaar met Belsafe. „Sinds ruim drie maanden is de filter op orde”, zegt Kliksafedirecteur B. J. Peters.
Vodafone startte vorig jaar met tv via het mobieltje. Nu het Europees kampioenschap voetbal deze zomer begint, lanceert Vodafone een nieuwe techniek om ook het grote publiek mobiel te laten tv-kijken. Alles wat thuis kan worden bekeken, is ook op de gsm gratis te zien. „Als dit eenmaal massaal wordt aangeboden, lopen onze kinderen met tv op zak rond”, denkt De Pater. „Het kijken van allerlei programma’s beïnvloedt het denken. En voor je het weet, denk je gemakkelijker over de dingen die je ziet. Tv-programma’s die nu niet worden bekeken, kunnen dan zomaar door de beugel.”
Is een tv-filter voor het mobieltje een oplossing?
Ds. Egas: „Het beste filter dat er is, is de vreze Gods en een biddend leven. Onlangs gebruikte ik nog het voorbeeld van de meester die in zijn klas vroeg hoe het kwam dat David in zonde viel met Bathseba. Het antwoord van een kind in de klas was treffend: Hij was zijn morgengebed vergeten.”
De Pater: „Het wegfilteren van tv van het mobieltje is situatie-ethiek. Via internet op de gsm zijn ook de meeste tv-programma’s te zien.”
Moeten christenen dan ook maar geen internet op het mobieltje nemen?
„We hebben lang gedacht dat we het ook wel zonder internet op de computer zouden kunnen redden, maar in de praktijk blijkt dit achterhaald. Het zou dapper zijn om nu te zeggen dat we internet op ons mobieltje niet willen, maar over vijf jaar is dit ook weer achterhaald”, aldus ds. Egas.
De Pater: „Op een gegeven moment helpt filteren niet meer. Persoonlijke verantwoordelijkheid is dan belangrijk.” De predikant uit Middelharnis benadrukt de rol van het geweten. „Net zoals jongeren nee moeten leren zeggen tegen roken en drank, moeten ze dat doen tegen porno, geweld en andere dingen die ze niet zouden moeten willen. Deze tijd is niet moeilijker dan vroeger. Misschien is die nu door de digitale ontwikkelingen heftiger en indringender. De digiwereld die we op Cebit zien, lijkt op de IJdelheidskermis uit de Christenreis van Bunyan. Christen en Hopende liepen daarover als vreemdelingen”, aldus de Zuid-Hollandse predikant. „Dat moet ook onze houding zijn.”
Hieronder volgen enkele trends.
Digitale fotolijst
Ze duiken steeds vaker op en zijn de fase van puur zakelijke vormgeving wel voorbij. Digitale fotolijsten maken deel uit van het interieur en volgen de woonstijltrends. Een digitaal scherm met een klassieke houten lijst eromheen behoort tot de mogelijkheden, alsof het om een schilderij gaat. Het Taiwanese Aiptek pronkt met de Monét (169 euro). Aardigheidje bij dit model is dat foto’s vanaf bijvoorbeeld een mobieltje dat in de buurt is draadloos –via bluetooth– naar het apparaat kunnen worden gestuurd. Telecomconcern Vodafone gaat nog een stapje verder: voor 149 euro heeft de klant een digitale fotolijst plus een simkaart. „Via mmskan een vakantieganger dan foto’s vanuit Thailand sturen naar het lijstje dat bij zijn moeder op de schoorsteenmantel staat”, vertelt Yvonne Koks van Vodafone. „Dat is nog eens iemand verrassen.”
Minilaptops
Klein en nóg kleiner. Minilaptops rukken op. Qua afmeting komen ze vaak niet verder dan de helft van de grootte van een ‘gewone’ laptop. De prestaties van de apparaten zijn in veel gevallen niet kinderachtig en de prijzen vaak aantrekkelijk. Op Cebit stal computerfabriant Asus de show met de EeePC. In Azië ging het model –7 inch beeldscherm, 920 gram zwaar– in twee maanden tijd al 250.000 keer over de toonbank. Model 4G is nieuw en komt „binnen 6 tot 8 weken” in Europa op de markt, aldus Christian Wevers van Asus. Mét Windowsbesturing, draadloze verbindingsmogelijkheden en internet en mailtoepassingen. EeePC 4G kan tegen een stootje en is dus prima geschikt voor kinderen, vinden ze bij Asus. Het wat kleine toetsenbord past inderdaad het best bij kindervingers. De prijs is ook al klein: 299 euro.
Tv en mobiele telefoon
Het kan wel eens dé massatrend van de nabije toekomst worden: televisie en ander digitaal vermaak op de mobiele telefoon. Vodafone biedt deze dienst via umts al zo’n twee jaar aan in Nederland, voor 7,50 euro per maand. „We merken dat mobiel televisiekijken een lange aanlooptijd nodig heeft”, vertelt Joost Galema van Vodafone. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat nog maar een kwart van de mobieltjes is uitgerust met umts mogelijkheden. De Duitse tak van het concern zet alles op alles om voor het EK voetbal in juni een gratis mobiele televisiedienst „met briljante beeldkwaliteit” op de markt te zetten. Met het zogenoemde Digital Video Broadcasting heeft de kijker op zijn gsm net zo veel mogelijkheden als met de televisie thuis. Met een abonnement van 4,99 euro per maand kan de klant dan extraatjes binnenhalen, zoals tv series, videoclips en gokspelletjes.
Digitaal schrijven
Helemaal nieuw is het systeem niet, maar wie het nog niet eerder zag, verbaast zich. Acecad uit Taiwan maakt met de DigiMemo het uittikken van handgeschreven tekst overbodig. De DigiMemo is een kunststof plaat, iets groter dan A4 formaat. Daarop komt een gewoon schrijfblok te liggen. Met een speciale pen, die echter net zo schrijft als een conventionele balpen, maakt de scribent zijn aantekeningen, of tekent hij tabellen of grafieken. Vervolgens wordt de DigiMemo aangesloten op de computer. De software zet de handgeschreven tekst om in Word, waarna het bestand naar believen kan worden bewerkt. Heel netjes schrijven is niet eens nodig; het apparaat weet zelfs raad met hanenpoten. Acecad verkoopt de DigiMemo volgens Emily Chuang van Acecad vooral aan mensen in het bedrijfsleven. Studenten zouden de prijs van 120 euro te hoog vinden.
Blu raytechniek
Nadat Toshiba aangaf geen HD DVD discs en drives meer te produceren, is de strijd tussen HD DVD en Blu ray beslecht in het voordeel van de laatste. Optiarc presenteerde op Cebit een nieuwe drive voor laptops, die Blu ray kan lezen en dvd en cd kan branden: de Blu ray combo drive. „We verwachten dat de drive binnen twee maanden op de markt is”, aldus George Nkumbe van Optiarc. Voordeel van het lezen door middel van Blu ray is een veel hogere beeldkwaliteit. „Met dvd worden 450 horizontale lijnen op de monitor getoond; met Blu ray zijn er dat 1080. Je zou dus kunnen zeggen dat de laatste ruim twee keer zo scherp is”, aldus Nkumbe.
3D monitor
Het spelen van games kan niet alleen twee , maar ook driedimensionaal. Daarvoor zijn meestal wel speciale beeldschermen en brillen nodig. Het Koreaanse Zalman lanceerde op Cebit twee nieuwe modellen van de 3D lcd monitor: 24 en 32 inch. Omdat de monitoren met een druk op de knop weer normale, tweedimensionale beelden kunnen tonen, zijn ze ook geschikt voor andere computertaken. „Je hoeft geen speciale spellen te kopen om ze 3D te kunnen zien”, aldus Brian Kim van Zalman. Ook driedimensionaal televisie kijken kan op deze beeldschermen. Hoe duur de nieuwe modellen zijn, kon Kim niet zeggen. „Ze komen in juli op de markt. Eerdere modellen, die van 19 en 22 inch, kosten respectievelijk 540 en 700 dollar (350 en 460 euro). Daarvan zijn er de laatste tijd veel verkocht.”