Afghanistan krijgt nieuwe munt
Afghaanse geldwisselaars sjouwden maandag zakken vol oude bankbiljetten naar banken in Kabul om ze in te wisselen voor een kleiner aantal, nieuwe biljetten.
De oude afghani, waarvan er de afgelopen maanden 40.000 tot 46.000 in een dollar gingen, werd vervangen door een munt met een duizendmaal hogere waarde.
Het nieuwe geld moet de handel een stuk vergemakkelijken. Voor de kleinste transactie moesten tot nu toe tassen vol geld worden aangedragen. Duurdere uitgaven moesten met dollars worden betaald, omdat er een vrachtwagen nodig zou zijn om in afghani te betalen.
In Kabul worden doorgaans zakengedaan in Pakistaanse roepies, Amerikaanse dollars en lokale afghani’s. Maar behalve de regeringsmunt is er een tweede afghani, die veel wordt gebruikt in het noorden van Afghanistan, in gebieden die onder controle vallen van krijgsheer generaal Abdul Rashid Dostum. Een derde muntsoort, in de jaren ’90 geslagen, verschilt van de andere alleen door een hoger serienummer. Dostums geld en de biljetten met de hogere nummers zijn de helft waard van de gewone afghani. Maar alle kunnen worden ingewisseld voor de nieuwe afghani.
De regering hoopt dat het nieuwe geld de macht zal inperken van de krijgsheren, van wie verscheidene een eigen gelddrukkerij hebben. „Wij drukken dit geld speciaal om te voorkomen dat mensen verschillende muntsoorten moeten gebruiken”, aldus president Hamid Karzai. „Vanaf nu hebben we maar één muntsoort in Afghanistan, die iedereen kan gebruiken.”
Nieuwe biljetten komen er in denominaties van 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 afghani. De bevolking krijgt tot 7 december de tijd om de oude biljetten voor nieuwe in te wisselen.
Het was maandag een drukte van belang bij de zes banken waar de nieuwe biljetten werden gedistribueerd. De banken waren wel open, maar hielden het hekwerk van zware stalen tralies voor hun deur dicht, waardoor gegadigden gedwongen werden stapeltjes oud geld tussen de tralies door naar binnen te steken. Op verscheidene punten werden ordetroepen met wapenstok ingezet om de menigte in bedwang te houden. Er vielen geen gewonden.